Josep Lluís Trapero serà el nou director general dels Mossos i Miquel Esquius, el nou cap del cos

Parlon nomena Josep Lluís Trapero director dels Mossos i Miquel Esquius, cap del cos

La consellera d'Interior assegura que la nova cúpula policial té l'encàrrec de reduir "la corba de delictes que generen més inseguretat" entre la ciutadania

RedaccióActualitzat

El major Josep Lluís Trapero serà el nou director general de la Policia, en substitució de Pere Ferrer. Ho ha confirmat aquest dilluns a la tarda la consellera d'Interior, Núria Parlon, en una compareixença per anunciar la nova estructura del Departament d'Interior. 

El nomenament de Trapero no ha estat cap sorpresa perquè el president Illa ja el va avançar durant el debat electoral de 3Cat, aleshores com a candidat del PSC a les eleccions al Parlament.

La consellera també ha revelat canvis a la prefectura i ha anunciat que el nou cap dels Mossos serà el comissari Miquel Esquius i la número dos, la comissària Alicia Moriana

Aquests canvis impliquen el cessament del fins ara comissari en cap, Eduard Sallent, i de la subcap executiva dels Mossos, Rosa Bosch. "S'ha esgotat una etapa. Ara necessitem nous lideratges i noves formes d'organitzar", ha justificat Parlon. 

D'altra banda, la consellera ha confiat el càrrec de secretari general d'Interior a Tomàs Carrión, actual director de Seguretat Ciutadana a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, del qual Parlon encara és l'alcaldessa.

La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha anunciat la nova estructura del Departament d'Interior (ACN/Gerard Artigas)

Els comissaris Miquel Esquius i Alicia Moriana, al capdavant de la prefectura

El nou cap dels Mossos serà el comissari Miquel Esquius, que fins ara estava al capdavant de la Regió Policial Metropolitana Sud i ja va liderar el cos durant uns mesos, entre el juliol del 2018 i el juny del 2019, quan va ser substituït precisament per Eduard Sallent. 

La consellera s'ha mostrat confiada que Esquius "impregnarà l'organització d'un lideratge conciliador i integrador" i l'ha definit com una persona "confiable" i que té "molt bona relació amb la judicatura, la Fiscalia, els ajuntaments i els cossos estatals". 

Esquius rellevarà Eduard Sallent, que deixa el càrrec poques setmanes després de la no detenció de l'expresident Carles Puigdemont en la seva visita a Barcelona, el 8 d'agost. La consellera ha negat que els canvis siguin pels errors en aquest operatiu:

"No té res a veure amb el fet que el dispositiu (per detenir Puigdemont) tingués una sèrie d'errades ni que (Sallent) hagués signat un informe com a màxim responsable del cos."

La consellera també ha anunciat que la comissària Alicia Moriana passarà a ser la número dos de l'organització policial en substitució de la comissària Rosa Bosch

Fins ara al capdavant de la Regió Policial Central, fa uns mesos Moriana es va presentar a última hora com a candidata a la nova plaça de major dels Mossos que Interior havia creat amb la intenció que l'ocupés el fins ara comissari en cap, Eduard Sallent.

Amb tot, una demanda presentada per la Uspac, el Sindicat de Mossos d'Esquadra, i SAP-Fepol, va portar la justícia a aturar la convocatòria

La comissària Alicia Moriana, nova sots cap executiva dels Mossos d'Esquadra (ACN/Lourdes Casademont)

L'objectiu de la nova cúpula: "Reduir la percepció d'inseguretat i la delinqüència"

La consellera d'Interior ha emmarcat els canvis a la prefectura del cos en la necessitat de renovar lideratges. "Venim d'una etapa que ja estava esgotada", ha assegurat. Parlon ha agraït la feina als càrrecs sortints i ha indicat que el consell executiu confirmarà aquest dimarts els nomenaments.

La titular d'Interior ha garantit que l'arribada de Trapero a la direcció general no minarà el paper de la prefectura, que serà l'"encarregada dels operatius i dels funcionaments propis del cos dels Mossos d'Esquadra, entre elles les matèries judicials". 

"La independència és absoluta i el comandament del cos depèn de la prefectura que nomenarem els pròxims dies", ha insistit Parlon. Com que Trapero serà ara un càrrec polític, estarà en excedència i no vestirà l'uniforme de policia. 

Núria Parlon ha insistit que volen iniciar una nova etapa "que posi fi a inestabilitats que ens destorbin de l'objectiu primordial: un canvi en els processos i formes de fer que ha de tenir una influència més gran en l'operativa, en el patrullatge i en la prevenció."

En aquest sentit, la consellera ha avançat que la prefectura té l'encàrrec de "reduir la percepció d'inseguretat i la delinqüència", i "revertir la corba delictiva" amb una col·laboració "més eficaç i eficient" amb la resta de cossos policials. 

Parlon ha admès preocupació per delictes derivats del crim organitzat com ara el tràfic i cultiu de marihuana, i de l'activitat de màfies organitzades, però ha posat el focus en els delictes que, segons ha dit, "pertorben" la percepció de seguretat de la ciutadania: "furts, robatoris amb violència, agressions sexuals, ús d'armes blanques, baralles, robatoris a vehicles o entrades a habitatges".

Alts càrrecs i comandaments de Mossos en la primera visita institucional de Salvador Illa al Complex Central de Mossos
El major Trapero serà ara el director general de la policia (ACN/Albert Segura)

Suspesos de sou i feina dos mossos que van acompanyar Puigdemont

La consellera d'Interior ha confirmat que els Mossos han obert un expedient i han suspès de sou i feina a dos dels tres mossos que van acompanyar Carles Puigdemont en el seu retorn fugaç a Barcelona.

Sense voler donar-ne més detalls perquè el cas, ha dit, està judicialitzat, Parlon ha aclarit que al tercer mosso no se l'ha expedientat perquè estava de baixa en el moment dels fets.

D'altra banda, la consellera ha confirmat la intenció de crear una comissaria de la dona. Tot i això, ha dit que el projecte no té nom encara i que tant els delictes contra les dones com la resta han de ser "una tasca transversal de tots els departaments de la Generalitat".


El govern d'Illa va agafant forma

Tot feia pensar que els primers canvis als Mossos d'Esquadra es farien públics aquest dimarts en la primera reunió del consell de govern del nou curs polític, però Parlon s'ha avançat unes hores. Un moviment que fonts consultades per TV3 relacionen amb una estratègia comunicativa perquè els canvis a Interior no facin ombra a la resta de decisions que es prenguin al consell executiu.

Els últims anys, Josep Lluís Trapero i Eduard Sallent s'han anat substituint en el càrrec de cap dels Mossos. Primer el 2020, quan Trapero va ser restituït pel conseller Sàmper, i dos anys més tard Sallent tornaria a ocupar el càrrec després de la destitució del comissari Josep Maria Estela.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraMossos d'EsquadraJosep Lluís Trapero
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut