Interior es defensa de les imatges de migrants custodiats al pàrquing d'una comissaria canària

8.561 persones han arribat a les Canàries aquests primers 15 dies d'octubre i més de 25.000 des de principis d'any

RedaccióActualitzat

Des del 2006, coincidint amb la crisi dels cayucos, no es veien unes xifres similars. 1.434 persones han arribat a les Canàries aquest cap de setmana. 8.561 en aquests primers 15 dies d'octubre. I 25.537 des de principi d'any.

Situació amb un únic precedent: l'any 2006, quan van arribar a Espanya 31.678 persones.

Les imatges d'aquest cap de setmana parlen per si soles: algunes de les persones migrants que han arribat a les Canàries estirades en aparcaments subterranis d'una comissaria d'Arrecife, a l'illa de Lanzarote, per la falta d'espai.

Preguntat per les imatges, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha defensat dient que cap d'ells va pernoctar en aquestes dependències, i afegeix que van ser "correctament atesos i en paràmetres humanitaris".

En una publicació a X, abans Twitter, Salvament Marítim explica que aquesta nit s'ha viscut una nova situació límit amb dos menors i dos nadons a bord d'una de les embarcacions.

Els recursos a les Canàries s'acaben, i Salvament Marítim en denuncia la situació: "Les hores de treball setmanal es disparen, i això suposa una sobrecàrrega laboral i emocional".

Cinc embarcacions amb 352 persones auxiliades per Salvament Marítim (EFE)

Fernando Clavijo, president de les Illes, va reclamar la setmana passada més personal i una millor previsió dels recursos a un ministre de l'Interior que ha aterrat avui a Las Palmas de Gran Canària. Va titllar d'"incomprensible" el paper del govern espanyol.

"Estem sols. És incomprensible el silenci del govern d'Espanya amb aquesta situació."

Les solucions arriben amb comptagotes. Necessiten més recursos i més infraestructures per afrontar el repunt de les arribades de migrants.

En aquesta línia, Marcos Santiago, secretari general del Sindicat Unificat de la Policia de Canàries, assegura que estan "sobrepassats amb l'atenció, tan policial com sanitària", i conclou dient que "s'estan destinant tots els recursos a l'atenció d'unes persones, i això comporta la desatenció d'altres serveis".
 

El govern espanyol reacciona davant les últimes arribades

Marlaska, juntament amb Fernando Clavijo, s'han reunit d'urgència per avaluar la situació i prendre mesures.

De moment, Espanya reforçarà durant un mes i mig la vigilància que realitza a les costes del Senegal i Mauritània. Ho farà amb un avió de la Guàrdia Civil i en col·laboració amb els dos països. A més, un segon avió vigilarà l'arxipèlag de les Canàries.

L'objectiu: evitar que les pasteres parteixin amb migrants cap a les Canàries.

De fet, segons el govern, l'esforç que s'ha fet en els últims mesos ha permès frenar la sortida d'unes 12.500 persones enguany.

I pel que fa al repunt migratori, Marlaska ha dit que és conseqüència d'una situació "de desestabilització al Sahel". Un problema "molt complex" i que s'ha d'afrontar en col·laboració amb els països en qüestió.

Marlaska atén mitjans després d'una reunió de coordinació sobre la immigració a les Canàries (Europa Press)

571 persones al dia aquest octubre

El 2006 és l'últim precedent similar al que s'està vivint en aquest 2023. Les xifres d'enguany suposen un increment del 79,4% respecte al mateix període de l'any passat.

Des de la crisi dels cayucos que no es veien tantes arribades en un període de 15 dies, on han arribat una mitjana de 571 persones al dia a les Canàries.

Arribada de migrants a les Canàries aquest cap de setmana (Carlos De Saá / EFE)

El segon registre quinzenal més elevat des d'aleshores va ser a la tardor de l'any 2020, on des del 16 al 31 d'octubre en van arribar 3.307, lluny dels 8.561 d'aquestes dues primeres setmanes de mes.

Segons el ministeri de l'Interior, semblava que la tendència, amb les xifres de l'any passat i les de principis d'any, anava a la baixa i que la ruta canària donava signes d'estabilització, fins i tot de descens.

Però a l'estiu i en aquest inici de tardor les xifres han repuntat fins a valors històrics.

 

ARXIVAT A:
MigracionsLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut