El major dels Mossos Josep Lluís Trapero arribant a l'acte de celebració del Dia de les Esquadres (ACN/Norma Vidal)

Interior convocarà una segona plaça de major dels Mossos aquest any

La previsió és fer un procés de lliure designació obert a tots els comissaris i totes les comissàries que vulguin participar-hi

El Departament d'Interior crearà una nova plaça de major al cos de Mossos d'Esquadra. Segons ha avançat La Vanguardia, el director general Pere Ferrer ho ha anunciat en una reunió de comissaris que s'ha fet aquest dimecres.

Per la seva banda, el digital El Nacional ha publicat que la plaça serà per l'actual cap del cos, el comissari Eduard Sallent, tot i que Interior no ho confirma.

A la convocatòria, que encara no està vigent, s'hi podran presentar els catorze comissaris que hi ha en actiu al cos de Mossos i també les set comissàries. Segons fonts presents a la reunió, el director general ha explicat que oferiran la plaça "per normalitzar i legitimar l'organització".

Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos (ACN/Mariona Puig)

El conseller va nomenar Sallent com a cap del cos després de fer-ne fora el comissari Josep Maria Estela, que ara és el cap de la regió de Ponent. 

Si el nomenament de Sallent es fa realitat, el comissari en cap igualaria els galons amb el major Trapero, a qui Interior va apartar de tot lloc de responsabilitat l'any 2021, però que conserva aquest rang.

Seria el tercer major dels Mossos després de Joan Unió, que va liderar la policia catalana entre els anys 1994 i 2007, i Josep Lluís Trapero, que ho va fer entre el 2013 i el 2017, any en què va ser nomenat major.


Rerefons de cessaments

La decisió de convocar aquesta nova plaça de major dels Mossos arriba després d'anys de crisis entre el cos policial i el departament d'Interior, amb diversos cessaments al capdavant del cos

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena va destituir Trapero com a comissari en cap poc després d'arribar a la conselleria i va situar en el seu lloc Josep Maria Estela amb Sallent de número 2. Però nou mesos després de nomenar-lo, Interior va cessar Estela i va situar Sallent com a màxim responsable del cos fins avui.

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra entre 2021 i 2022, Josep Maria Estela, i l'actual comissari en cap, Eduard Sallent, en una compareixença al Parlament de Catalunya
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra entre 2021 i 2022, Josep Maria Estela, i l'actual comissari en cap, Eduard Sallent, en una compareixença al Parlament de Catalunya

Procés de creixement del cos

La decisió s'emmarca en el procés de creixement del cos i va alineada amb l'horitzó d'arribar als 22.000 agents el 2030.

Fonts d'Interior han comentat que l'ampliació del cos implica la incorporació de nous agents però també noves promocions internes a tots els nivells de comandament.

Els darrers mesos s'han convocat, per exemple, sis noves places de comissaris, 10 d'intendents i 24 d'inspectors. En aquesta línia, han defensat que té sentit convocar també una segona plaça de major

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut