Imatge promocional dels Comptes d'Adolescents a Instagram
Imatge promocional dels Comptes d'Adolescents a Instagram

Instagram anuncia un nou compte més segur per a adolescents, però sense verificar l'edat

Els perfils seran privats per defecte i s'hi inclou el mode repòs, si bé la novetat encara trigarà una mica a arribar a Europa

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Instagram acaba d'anunciar la implantació dels Instagram Teen Accounts, comptes per a adolescents que s'activaran per defecte per a tots els menors de 17 anys.

Segons l'empresa, que ho ha fet públic en un article del seu blog, aquesta modalitat per a adolescents "guiats pels seus pares" començarà a ser una realitat des d'ara mateix en alguns països per a tots els usuaris que hagin indicat que tenen entre 13 i 17 anys.

La xarxa social ha explicat que els menors d'edat que es creïn un compte a partir d'aquest dimarts començaran a obtenir els primers comptes especials amb restriccions orientades a millorar la seguretat i privacitat d'una població especialment vulnerable, per exemple, establint eines de control parental addicionals.

Aquells menors que ja tinguin un compte a Instagram començaran a rebre una notificació on se'ls informarà del canvi de compte a un Instagram Teen Account la setmana que ve.

Instagram assegura que s'establiran els Teen Accounts en els dos mesos vinents als Estats Units, Regne Unit, Canadà i Austràlia, mentre que els menors d'edat europeus començaran a establir-se dins els comptes per a adolescents a finals d'any.

Per la resta del món, s'haurà d'esperar fins al gener del 2025:

"Aquestes són grans actualitzacions que canviaran l'experiència d'Instagram per a milions d'adolescents i hem d'assegurar-nos que funcionin correctament"


Què inclou un compte per a adolescents?

Els comptes per a adolescents tenen limitat qui pot contactar amb ells o quins continguts poden veure. A més, tenen una nova secció, desenvolupada especialment per a ells, per seleccionar els interessos en configurar el compte.

Els comptes per a adolescents d'Instagram inclouen restriccions per defecte als menors entre 13 i 17 anysNoves formes d'imposar restriccions i límits de temps i supervisar les comunicacions dels fills
Els comptes per a adolescents d'Instagram inclouen restriccions per defecte als menors entre 13 i 17 anys (Meta)

Les proteccions que se sumen als comptes per a adolescents inclouen:

  • Comptes privats per defecte: els adolescents han d'acceptar els nous seguidors i les persones que no segueixin no poden veure les seves publicacions o altres continguts ni contactar-hi.
     
  • Restriccions en els missatges: només els poden enviar missatges les persones que segueixen o amb qui ja estan connectats.
     
  • Restriccions de contingut confidencial: continguts delicats limitats a la secció "Explorar", inclosos baralles, violència, cirurgia estètica o promoció cosmètica (com ara el contingut que mostra gent lluitant o promou procediments cosmètics, entre els habituals).
     
  • Interaccions limitades: només poden ser etiquetats o mencionats per les persones que segueixen i es filtren paraules i frases ofensives dels comentaris i missatges directes.
     
  • Recordatoris de límit de temps: rebran notificacions que els demanen que tanquin l'aplicació quan hagin passat 60 minuts diaris.
     
  • Mode de repòs activat: el mode de repòs s'activarà entre les 22.00 i les 7.00, que silenciarà les notificacions durant la nit i enviarà respostes automàtiques als missatges directes.
     
  • Permís per fer canvis: els menors de 16 anys hauran de demanar permís als seus pares per fer cap canvi. Els adolescents de 16 a 17 anys poden canviar la configuració per si mateixos, tret que al seu compte estigui supervisat per un pare, mare o tutor.


Novetats en el control parental

Instagram ha anunciat també noves funcionalitats en la supervisió de comptes o control parental. Els pares podran veure amb qui parlen els seus fills i quantes vegades ho fan. El que no podran veure és el contingut dels missatges.

També podran posar límits d'ús i bloquejar l'app en determinades hores, per exemple a la nit o en horari de classe, i veure els temes que consumeixen els fills.

Noves formes d'imposar restriccions i límits de temps i supervisar les comunicacions dels fills a Instagram
Noves formes d'imposar restriccions i límits de temps i supervisar les comunicacions dels fills a Instagram (Meta)


 

Com ho farà Instagram per verificar l'edat?

 

No ho farà. Com fins ara, i com l'àmplia majoria de plataformes i xarxes socials actuals, Instagram no compta amb cap eina establerta per verificar l'edat dels seus usuaris.

En tot cas, Instagram assegura que està treballant en eines per verificar l'edat dels usuaris i, en alguns casos, ha desenvolupat tests que ja ha posat en marxa en alguns països.  

En la presentació dels Teen Accounts, no ha esquivat el tema:

"Els adolescents poden mentir sobre la seva edat i per això els demanem que verifiquin la seva edat en més llocs, com per exemple si intenten utilitzar un compte nou amb un aniversari d'adult. També estem creant tecnologia per trobar de manera proactiva comptes que pertanyen a adolescents, encara que el compte indiqui un aniversari d'adult"

La tecnologia s'està encara desenvolupant i allí on el test està en marxa (Regne Unit, Estats Units, alguns països europeus, Mèxic, Canadà, Corea del Sud, Austràlia i Japó), es proven diferents mètodes.

Per exemple, si un usuari que ja té un compte on consta com a menor intenta canviar la seva edat per fer-se passar per més gran de 18, Instagram demana que verifiqui la seva edat amb un videoselfie, una foto del document d'identitat, o amb plataformes de tercers, com la de l'empresa d'identitat digital Yoti.

La xarxa social també experimenta amb intel·ligència artificial per a detectar automàticament patrons que indiquin que l'usuari és menor d'edat tot i haver establert una data d'aniversari diferent.

"Per desenvolupar el nostre classificador d'adults, primer entrenem un model d'IA en senyals com la informació del perfil, com quan es va crear el compte d'una persona i les interaccions amb altres perfils i contingut. [...] A partir d'aquests senyals, el model aprèn a fer càlculs sobre si algú és un adult o un adolescent"

Instagram demana actualment que els seus usuaris, a través d'establir la data del seu aniversari, indiquin que tenen un mínim de 13 anys per a poder-se crear un compte, tot i que el mínim és diferent per a cada país.

A Espanya s'espera que en els pròxims mesos entri en vigor una nova llei del menor que augmentaria l'edat mínima de 14 anys a 16.

Instagram ha anunciat que aquests comptes per a adolescents, o Teen Accounts, s'acabaran implantant en altres plataformes de Meta l'any que ve, i obriran la porta a introduir restriccions similars a plataformes com WhatsApp, Facebook o Messenger.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InstagramMenors
Anar al contingut