Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog i Benny Andersson en el Palau Reial d'Estocolm aquest divendres (Reuters/TT News Agency/Henrik Montgomery)

Insòlit retrobament d'ABBA per rebre a Estocolm una condecoració del rei de Suècia

El popular grup musical, que va guanyar Eurovisió fa 50 anys, ha rebut la Reial Orde de Vasa en una cerimònia en què també han estat reconeguts dos Premis Nobel suecs

RedaccióActualitzat

Els quatre integrants del grup musical suec ABBA s'han reunit aquest divendres i han fet una aparició molt poc habitual en públic tots junts. L'ocasió valia la pena, que s'acostuma a dir: Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad han rebut una condecoració de mans del rei de Suècia, Carles XVI Gustau.

Es tracta de la condecoració del Reial Orde de Vasa, creada al segle XVIII i reinstaurada el 2022 pel Parlament suec després que el 1975 deixés d'atorgar-se als ciutadans del país. Feia gairebé mig segle, per tant, que no s'atorgava.

Fältskog, Ulvaeus, Andersson i Lyngstad l'han rebut coincidint amb els 50 anys del seu triomf al festival d'Eurovisió, el 1974, amb "Waterloo", que els catapultaria a la fama mundial.

ABBA ha rebut la Reial Orde de Vasa de mans del rei Carles XVI Gustau de Suècia (Reuters/TT News Agency/Henrik Montgomery)

Nascut el 1972 i dissolt el 1982, ABBA va tenir una vida més aviat curta, però molt prolífica: en aquests deu anys van publicar 8 àlbums d'estudi, dels quals van vendre 400 milions de discos.

Tant els discos com les cançons van situar-se repetidament en el primer lloc de les llistes d'èxits en una vintena de països.

Entre els temes més celebrats pel públic, "Dancing Queen", "Gimme! Gimme!", "Thank you for the music", "Fernando", "The winner takes it all" o "Mamma Mia", que anys més tard donaria nom al musical compost per Ulvaeus i Andersson, que des del 1999 han vist uns 70 milions de persones, i ha donat lloc a dues pel·lícules que també han estat un èxit de taquilla.


"Dancing Queen" al casament reial

El 1976, dos anys després de guanyar a Eurovisió, la fama d'ABBA ja era tan gran que van ser elegits per actuar durant la celebració del casament del rei Carles XVI Gustau amb Silvia Renate Sommerlaht, en què van interpretar "Dancing Queen".

ABBA ha estat reconeguda per la seva contribució a la música sueca i internacional (Reuters/TT News Agency/Henrik Montgomery)

El 2021, gairebé quaranta anys després de separar-se, ABBA van presentar un novè àlbum d'estudi "Voyager", del qual van vendre més d'un milió d'exemplars només la primera setmana.


Reconeixement a 13 personalitats

La condecoració del Reial Orde de Vasa ha estat atorgada a ABBA "per la seva contribució molt destacada a la vida musical sueca i internacional".

En declaracions a la televisió sueca TV4, Ulvaeus s'ha mostrat "molt emocionat" pel reconeixement que suposa la Reial Orde de Vasa, especialment perquè és a proposta de la ciutadania.

En total, en la cerimònia celebrada aquest divendres al Palau Reial d'Estocolm, han estat guardonades 13 personalitats sueques entre les quals dos guanyadors del Premi Nobel: el genetista Svante Pääbo i la física francosueca Anne L'Huillier.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut