Inquietud entre els autònoms pel decret que paralitza l'activitat no essencial

A Catalunya hi ha més de mig milió d'autònoms que poden presentar un expedient de regulació temporal si suspenen l'activitat
Mercè Sibina Nogué Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La crisi sanitària provocada pel coronavirus afecta de manera especial els autònoms. A Catalunya, més de la meitat de les empreses que hi ha estan en mans de treballadors per compte propi. D'aquestes, un 57% són autònoms sense cap treballador a càrrec i un 37% tenen entre un i 9 treballadors.

Els autònoms viuen amb molta inquietud aquesta situació d'incertesa, després de l'enduriment de les restriccions aprovades per l'últim Consell de Ministres extraordinari, amb un decret que paralitza l'activitat no essencial. Creuen que les mesures que es prenen són improvisades i no s'ajusten a les seves necessitats. Reclamen decisions valentes per no haver d'abaixar la persiana.

A Catalunya hi ha més de mig milió autònoms, que poden presentar un expedient de regulació temporal si suspenen l'activitat en casos de força major o si la facturació se'ls ha reduït almenys un 75% en relació amb el semestre anterior.

El problema al qual s'enfronten tant els autònoms com els gestors que tramiten els seus expedients és la indefinició i els canvis constants en la normativa que regula aquest tancament, i per tant l'accés a cobrar l'atur. És el cas, per exemple, dels autònoms que presten serveis auxiliars a l'hostaleria, com explica Carlos Berruezo, degà del Col·legi de Graduats Socials:

"El problema és que diuen: 'força major evident'. És clar. I després et diuen: 'força major dubtosa'. Quina és dubtosa? I després: 'causes diferents de la força major'. Aquest és el problema que estem veient. És clar, s'estan presentant infinitat d'expedients."

 

Els lampistes figuren entre els autònoms més castigats pels efectes del coronavirus

 

A l'apartat de la lampisteria, per exemple, hi ha una gran quantitat d'autònoms. El govern espanyol no ha decretat el tancament forçós de les empreses del sector, però el volum de feina els ha caigut en picat. Això sí, han de continuar fent front al pagament d'impostos, i de nòmines en cas de tenir treballadors.

Molts d'aquests treballadors s'han de quedar al taller perquè diuen que les feines domèstiques no es poden fer. Consideren que anar a les cases té un risc que no volen córrer.

Les cambres de comerç catalanes demanen que s'eximeixi del pagament de la quota els autònoms en cas que hagin perdut el 50% de la facturació, i que se'ls faciliti una renda mínima.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Drets laborals Precarietat laboral Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut