Inquietud a l'atenció primària perquè Salut demana "contenció pressupostària" aquest estiu

La fi de les aportacions extraordinàries per la covid-19 obligarà a posposar activitat no urgent i a concentrar recursos en zones turístiques, amb més pressió sanitària a l'estiu

Hi ha inquietud entre els professionals de l'atenció primària. Han rebut informacions que indiquen que aquest estiu no es podran fer substitucions i hi haurà contractes temporals que no es renovaran.

El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonard, afirma que "els directors de centre estan transmetent a la plantilla que han d'aplicar un exercici d'especial contenció pressupostària, altrament dit 'retallades'".

El Departament de Salut no ha donat a conèixer el pla d'estiu, que té previst fer públic la setmana que ve, però des de l'Institut Català de la Salut ja han avançat que s'ajustaran les plantilles i les cobertures en zones on baixa molt l'activitat durant l'època estival. El gerent de l'ICS, Xavier Pérez, explica que analitzaran on és més necessari concentrar els recursos:

"Hi ha llocs turístics amb un gran impacte i d'altres on sabem que baixa molt l'activitat. En aquests llocs sí que ajustem una mica més les plantilles i les cobertures, però molt semblant a l'any passat i molt millor que l'any 2019, perquè tenim molts més professionals a l'atenció primària."


Fi de les aportacions extraordinàries per la covid-19

De fet, abans de la pandèmia tampoc no es feien substitucions a l'estiu. Després van venir els fons extraordinaris per fer front a les onades de la covid-19.

L'estiu passat, el primer plenament fora de la pandèmia, Salut encara va disposar d'un pressupost extraordinari, que va permetre fer molta activitat no urgent amb hores extres. Això és, segons el departament, el que no es podrà fer aquest estiu.

Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), admeten que "substitucions de metges no n'hi ha hagut pràcticament mai" perquè "des de fa anys, no hi ha bossa de metges de substitució". Jordi Mestre, vocal de CAMFIC, afegeix que hi ha tasques no urgents que a l'estiu es poden posposar:

"Sí que és veritat que hi ha una sèrie d'activitats, com el seguiment del crònic que va bé, que no cal que la fem al juliol, es pot fer més endavant. Ara no farem aquesta activitat, però estarem en condicions de fer-la a l'octubre? Aquest és el gran dubte que tenim."

Segons Salut, els pressupostos prorrogats també tenen un impacte. Els comptes s'havien planificat amb un increment de més de 142 milions d'euros per a l'atenció primària, que ara no estan disponibles.

El Parlament va aprovar una transferència de crèdit, però, segons el departament, són fons per a tot el sistema que s'han de destinar a tractaments, cada cop més cars, i a despesa corrent. Uns diners, doncs, que no es poden destinar per a plans de contingència.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut