L'excés d'ús de pantalles i la manera com es fan servir poden afavorir la miopia

Infants i adolescents, amb més risc de miopia per massa pantalles i poca llum natural

Un decàleg de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa dona recomanacions per evitar els perjudicis que un ús excessiu d'aparells electrònics i la manca d'activitats amb llum natural pot tenir en la visió
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut

No fer prou activitat a l'aire lliure i un excés d'ús de les pantalles predisposa a l'aparició de la miopia. I són les dues condicions que s'han accentuat durant el confinament, cosa que pot portar a un increment de pèrdua d'agudesa visual.

És l'alerta que ha llançat la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha elaborat un decàleg amb recomanacions per fer un bon ús de les pantalles.

Segons explica el degà de la FOOT, Joan Gispets, "disposem d'evidències científiques que demostren que l'aparició de la miopia té una relació molt clara amb l'entorn visual, sobretot en infants i adolescents". I afegeix això sobre la situació actual:

"Les condicions del confinament van en la línia contrària als hàbits que ajuden a prevenir-ne l'aparició. Encara no podem disposar de dades, però és molt probable que el confinament tingui un impacte real en la incidència de la miopia entre els nostres joves."

En el cas dels nens i joves, els efectes poden ser pitjors, perquè el seu sistema visual es troba en desenvolupament.
 

Quant de temps es fan servir pantalles i com es fan servir

La miopia afecta ja 6 de cada 10 joves universitaris de Catalunya com a conseqüència d'estils de vida cada vegada més sedentaris i d'una exposició excessiva als dispositius digitals.

És important tenir en compte que el problema no prové només de l'ús de pantalles, sinó de la manca d‘exposició a la llum natural.

Una de les primeres recomanacions del decàleg és limitar el temps d'ús de les pantalles segons l'edat. Hauria de ser un màxim d'una hora diària en infants en edat preescolar, entre 3 i 4 hores diàries en els infants en edat escolar i un màxim de 6 hores diàries en adolescents.

Però no es tracta només de quanta estona s'utilitzen, sinó de com s'utilitzen. Així, cal il·luminació ambiental alta. I, sempre que sigui possible, que es no es tracti de llum artificial, sinó natural.

També cal evitar seure d'esquena a la finestra, per evitar reflexos a la pantalla, de la qual s'han de graduar al màxim la il·luminació i el contrast.
 

La distància i el descans

Un altre element molt important és la distància. Segons s'indica, en el cas de mòbils i tauletes, la distància no ha de ser inferior a 30 centímetres. Per als ordinadors, el mínim ha de ser de 50 centímetres.

Un fet habitual des de fa uns quants anys, entre adolescents, és que mirin pel·lícules o sèries a l'ordinador o la tauleta i no a la pantalla del televisor. Els experts recomanen el televisor, amb una distància mínima a la pantalla d'un mínim de 3 metres.

Però com que és difícil trencar uns hàbits cada cop més estesos, cal prendre unes precaucions mínimes. D'entrada, no mirar la pantalla en una habitació a les fosques.

També s'aconsella evitar l'ús dels dispositius digitals just abans d'anar a dormir, una altra pràctica molt habitual. No només per protegir la vista, sinó també perquè s'ha vist que la son costa mes d'agafar i és de menys qualitat si hem estat mirant pantalles fins a última hora.

El decàleg indica que cal descansar de la pantalla cada 30 minuts. Sigui en moments de feina o de lleure, és bo aixecar-se, caminar i mirar lluny durant 20 segons.

A Estats Units, això es coneix com la norma 20/20/20. El primer 20 fa referència a fer pauses cada vint minuts -poden ser trenta, com indica el decàleg. El següent 20 indica els segons que cal estar mirant lluny. I el tercer 20 requereix un canvi d‘unitats. Indica la distància, en peus, a la qual hauríem de mirar. Convertit a metres, són uns sis.

No exercitar la vista per mirar a llargues distàncies produeix atròfies. A menys de sis metres, alguns músculs dels globus oculars han de fer un esforç d'enfocament. Si no mirem de tant en tant a una distància superior, aquests músculs no tenen estones de descans.
 

Prevenir la miopia

També cal evitar la sequedat dels ulls. Un exercici senzill és, de tant en tant, tancar els ulls prement les parpelles -no amb les mans, sinó per elles mateixes. Notarem que els ulls s'humitegen. Aguantar uns segons així evitarà la sequedat.

Finalment, els experts recorden que la graduació de les ulleres o les lents de contacte, si es fan servir, ha de ser l'adequada. També calen exàmens periòdics amb els especialistes.

La FOOT ha impulsat altres iniciatives per prevenir la miopia. Una és la campanya "Objectiu miopia", en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes i Òptiques Optometristes de Catalunya, que s'exposa en aquest breu vídeo:

 

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut