"Incompetència i cobdícia": demolidor informe sobre el foc de la torre Grenfell de Londres

Un document de 1.700 pàgines sobre la tragèdia assenyala que les 72 morts s'haurien pogut evitar

RedaccióActualitzat

Set anys després de l'incendi de la torre Grenfell, a Londres, que va deixar 72 morts, aquest dimecres s'ha fet públic l'informe final sobre les responsabilitats en aquella tragèdia. L'estudi conclou que totes les morts s'haurien pogut evitar i carrega contra les constructores i el llavors govern de la conservadora Theresa May.

Concretament, l'informe assegura que el sinistre --ocorregut el 14 de juny de 2017-- va ser la "culminació de dècades de fracàs de les autoritats i el sector privat" a l'hora de valorar l'impacte dels materials combustibles en la construcció.

Segons el document, de 1.700 pàgines, l'incendi va ser a causa de la negligència institucional i la "deshonestedat sistemàtica" de companyies que fabricaven i venien els revestiments que van contribuir a propagar les flames.

Martin Moore-Bick, exjutge, ha presidit la comissió d'investigació dels fets a la torre Grenfell:

"La simple veritat és que les morts eren totes evitables, i als que vivien a la torre els van fallar durant molts anys, i de diferents maneres, els que eren responsables de garantir la seguretat de l'edifici i dels seus ocupants".

També s'indica que els bombers de Londres no tenien en aquell moment la capacitat i l'estratègia necessàries per afrontar un foc en un edifici de 24 pisos, que va començar quan es va cremar una nevera al quart pis i es va propagar ràpidament per la façana.

Les restes de la torre Grenfell, avui cobertes per ocultar el seu esquelet calcinat (REUTERS/Toby Melville)

Disculpes en nom de l'Estat

També en una declaració parlamentària, el primer ministre Keir Starmer, s'ha disculpat davant les víctimes en nom de l'Estat i ha promès vetar les firmes considerades responsables, de futurs contractes amb l'administració pública.

Tal com ha fet Moore-Bick, Starmer ha subratllat que la tragèdia va ser evitable i ha admès que el país va fallar "abans, durant i després" dels fets als residents de Grenfell, molts dels quals eren inquilins de protecció oficial.

Un mur a Londres amb missatges que reclamen justícia per les víctimes de la tragèdia (REUTERS/Hannah McKay)

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan --en el càrrec des de 2016-- ha posat en relleu la "força, dignitat i coratge" dels supervivents en la seva lluita per obtenir justícia.

Precisament, Natasha Elcock, presidenta de l'associació de víctimes, s'ha manifestat en aquests mateixos termes:

"La vida humana mai va ser una prioritat i vam perdre amics, veïns i éssers estimats de la manera més horrible per l'avarícia, la corrupció, la incompetència i la negligència".

Després de publicar-se l'informe, la policia de Londres analitzarà el seu contingut durant els pròxims mesos per determinar si es van cometre possibles delictes que es puguin portar davant la justícia

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut