"Incompetència i cobdícia": demolidor informe sobre el foc de la torre Grenfell de Londres

Un document de 1.700 pàgines sobre la tragèdia assenyala que les 72 morts s'haurien pogut evitar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

Set anys després de l'incendi de la torre Grenfell, a Londres, que va deixar 72 morts, aquest dimecres s'ha fet públic l'informe final sobre les responsabilitats en aquella tragèdia. L'estudi conclou que totes les morts s'haurien pogut evitar i carrega contra les constructores i el llavors govern de la conservadora Theresa May.

Concretament, l'informe assegura que el sinistre --ocorregut el 14 de juny de 2017-- va ser la "culminació de dècades de fracàs de les autoritats i el sector privat" a l'hora de valorar l'impacte dels materials combustibles en la construcció.

Segons el document, de 1.700 pàgines, l'incendi va ser a causa de la negligència institucional i la "deshonestedat sistemàtica" de companyies que fabricaven i venien els revestiments que van contribuir a propagar les flames.

Martin Moore-Bick, exjutge, ha presidit la comissió d'investigació dels fets a la torre Grenfell:

"La simple veritat és que les morts eren totes evitables, i als que vivien a la torre els van fallar durant molts anys, i de diferents maneres, els que eren responsables de garantir la seguretat de l'edifici i dels seus ocupants".

També s'indica que els bombers de Londres no tenien en aquell moment la capacitat i l'estratègia necessàries per afrontar un foc en un edifici de 24 pisos, que va començar quan es va cremar una nevera al quart pis i es va propagar ràpidament per la façana.

Les restes de la torre Grenfell, avui cobertes per ocultar el seu esquelet calcinat (REUTERS/Toby Melville)

Disculpes en nom de l'Estat

També en una declaració parlamentària, el primer ministre Keir Starmer, s'ha disculpat davant les víctimes en nom de l'Estat i ha promès vetar les firmes considerades responsables, de futurs contractes amb l'administració pública.

Tal com ha fet Moore-Bick, Starmer ha subratllat que la tragèdia va ser evitable i ha admès que el país va fallar "abans, durant i després" dels fets als residents de Grenfell, molts dels quals eren inquilins de protecció oficial.

Un mur a Londres amb missatges que reclamen justícia per les víctimes de la tragèdia (REUTERS/Hannah McKay)

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan --en el càrrec des de 2016-- ha posat en relleu la "força, dignitat i coratge" dels supervivents en la seva lluita per obtenir justícia.

Precisament, Natasha Elcock, presidenta de l'associació de víctimes, s'ha manifestat en aquests mateixos termes:

"La vida humana mai va ser una prioritat i vam perdre amics, veïns i éssers estimats de la manera més horrible per l'avarícia, la corrupció, la incompetència i la negligència".

Després de publicar-se l'informe, la policia de Londres analitzarà el seu contingut durant els pròxims mesos per determinar si es van cometre possibles delictes que es puguin portar davant la justícia

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut