Vista general del Parlament el dia del ple de constitució de la cambra (ACN)
Vista general del Parlament el dia del ple de constitució de la cambra (ACN)
Barcelona

JxCat, ERC i la CUP haurien acordat investir Puigdemont encara que sigui a distància

El PSC envia un escrit al president del Parlament on li demana que suspengui el ple d'investidura i faci una ronda de consultes amb els grups parlamentaris

RedaccióActualitzat

Hores abans del previst ple d'investidura de Carles Puigdemont que, finalment, ha quedat ajornat, però no desconvocat, s'ha sabut que Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP haurien acordat tirar endavant la investidura de Carles Puigdemont encara que no hi sigui present físicament, al ple. Ara bé, no totes les parts confirmen per ara l'acord. La investidura seria a distància i es delegaria la lectura del discurs en un altre diputat.

Miquel Iceta, per la seva banda, ha enviat un escrit al president del Parlament on li demana que suspengui el ple d'investidura i faci una ronda de consultes amb els grups parlamentaris per analitzar la situació.

Tot plegat quan la mesa del Parlament està reunida. Damunt la taula, qüestions com resoldre la delegació de vot de Junqueras i Sànchez i acceptar les credencials dels diputats que substitueixen els que són a Brussel·les. 

Mentrestant, els Mossos han blindat els voltants del Parlament de cara al ple d'investidura. Agents de la Policia Nacional i Mossos d'Esquadra també continuen controlant les clavegueres properes al Parlament.

Tot, enmig de la incertesa i d'una expectació mediàtica enormes, amb centenars de periodistes, també de mitjans internacionals, acreditats.

 

Reunió prèvia del TC

Un nou element que afegeix incertesa és el ple extraordinari del Tribunal ConstitucionalA partir de la una del migdia es reunirà per resoldre el recurs de Junts per Catalunya, que demana que s'anul·lin les mesures cautelars sobre el ple aprovades dissabte.

Carles Puigdemont ha al·legat al Suprem que gaudeix de tots els seus drets com a diputat i, per tant, considera que és innecessària cap autorització judicial per ser investit.

Puigdemont també ha fet arribar una carta al president del Parlament en què li "sol·licita empara i que adopti les mesures per salvaguardar els drets del Parlament i dels seus membres".

A la bústia de Torrent, també hi ha arribat la notificació del Tribunal Constitucional en què se l'adverteix de responsabilitats penals si incompleix la resolució sobre la investidura.

 

Majoria independentista assegurada

Amb la renúncia a l'acta dels diputats de JxCat Clara Ponsatí i Lluís Puig i de la republicana Meritxell Serret, el bloc independentista s'ha assegurat que tindrà els 68 diputats que donen la majoria absoluta.

Els dos diputats a Brussel·les, Puigdemont i Toni Comín, no han demanat la delegació de vot. En canvi, sí que votarien a través del vot delegat Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, tots dos a la presó i a qui el jutge Pablo Llarena ha denegat el permís per assistir al ple.

De tota manera, aquest dilluns a la tarda s'han reunit al Parlament els tres grups independentistes. La CUP no garanteix completament el vot favorable a Puigdemont, tot i que assenyala que les negociacions per un acord de govern amb JxCat i Esquerra van per bon camí.

La reunió s'ha centrat en el debat d'investidura, però també han parlat de l'estratègia del possible futur govern. Els cupaires condicionen el seu vot favorable a Puigdemont al fet que el nou executiu implementi la república.

Pendents de Puigdemont

En les últimes hores han proliferat tot tipus de rumors sobre la possibilitat que Puigdemont vingui, tot i l'ordre de detenció que pesa sobre ell a Espanya.

Des de diumenge que no fa cap acte públic a Bèlgica i, en les darreres hores, el mateix Puigdemont ha alimentat la confusió penjant al seu compte d'Instagram una fotografia del passeig Picasso, a tocar del Parlament.

 

Notícia relacionada: Puigdemont està ara "lluny" de demanar permís al Suprem, segons l'advocat

 

L'última aparició de Puigdemont a Bèlgica va ser en un acte a Flandes del partit independentista flamenc N-VA. Justament per aquest dimarts a les vuit del vespre l'N-VA n'ha organitzat un altre, a Lovaina, en què també està anunciat Puigdemont.

Els independentistes flamencs han assenyalat que "no garanteixen" l'assistència de Puigdemont i han anunciat que sí que hi serà Comín.

Els missatges de Puigdemont a la xarxa (i també els del diputat d'ERC Ferran Civit) sembla que vulguin crear l'expectativa que el 130è president de la Generalitat serà físicament a la sessió d'investidura quan es produeixi.

Ampli desplegament policial

Per evitar que Puigdemont es presenti per sorpresa continua el desplegament de controls policials en diferents indrets estratègics i a les portes del Parlament.

A la Vall d'Aran, la Policia Nacional ha anat parant els vehicles que venien de França, els demanava la documentació i escorcollava maleters. També es manté la vigilància a la Jonquera.

Segons la policia espanyola, són controls aleatoris que formen part de l'operatiu contra la delinqüència itinerant, que s'han intensificat per la jornada de demà.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut