Els candidats a les eleccions del 4 de maig, en el debat electoral a Telemadrid (EFE / Juanjo Martín)
Els candidats a les eleccions del 4 de maig, en el debat electoral a Telemadrid (EFE / Juanjo Martín)
Madrid

Incertesa en les eleccions a Madrid, on el CIS manté l'empat entre blocs

L'enquesta "flaix" del CIS dona la victòria a Isabel Díaz Ayuso però la suma dels partits d'esquerres podria arribar a la majoria absoluta

Encara hi ha partit a les eleccions a la Comunitat de Madrid del 4 de maig. O, almenys, això es desprèn de l'enquesta "flaix" del CIS que s'ha fet pública aquest dijous, que atorga un lleuger avantatge al bloc de PSOE, Més Madrid i Unides Podem, al davant de les formacions de centredreta.

L'enquesta, però, assenyala l'actual presidenta i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, però, com a clara guanyadora de les eleccions. Per la banda ampla de la forquilla, el PP arribaria a la majoria absoluta sumant amb Vox. El CIS, però, deixa fora de la propera Assemblea Ciutadans, al qual dona un 4,6% dels vots, per sota del 5% mínim per obtenir representació.

 

Díaz Ayuso, a l'estació de metro de Villaverde Alto
Díaz Ayuso, a l'estació de metro de Villaverde Alto (EFE / David Fernández)

 

El PP passaria de 30 diputats a una forquilla d'entre 54 i 56, gràcies a l'ensorrament de Ciutadans, que perdria la totalitat dels 26 escons que té actualment. Díaz Ayuso rebria el suport de més de la meitat dels votants que el 2019 van agafar la papereta de la formació taronja i el d'un terç dels madrilenys que van votar Vox.

A l'altra banda de l'hemicicle, el PSOE baixaria lleugerament respecte a fa dos anys, però la suma de l'esquerra es beneficiaria de les crescudes de Més Madrid i Unides Podem. Els tres partits d'esquerres podrien arribar a un màxim de 73 escons, quatre per sobre de la majoria absoluta.

 

García i Iglesias se saluden, davant de Gabilondo
García i Iglesias se saluden, davant de Gabilondo (EFE / Juanjo Martín)

 

Crítques a l'enquesta "flaix" del CIS

El sondeig del CIS, però, ja ha rebut crítiques. De tots els que s'han publicat fins ara, és el que dona més possibilitats d'una victòria de l'esquerra i el que pronostica el resultat més baix per a la suma del PP i Vox.

El president de l'empresa de la consultora GAD3, Narciso Michavila, ha assegurat que "tornarà a ser l'enquesta que més es desviï del resultat final" i ha assenyalat el director del CIS, José Félix Tezanos, com el responsable de la falta de "credibilitat" de les seves enquestes.

 

 

Oferta de Gabilondo a Iglesias i García en ple debat

L'enquesta del CIS ha arribat l'endemà de l'únic debat electoral amb els sis principals candidats, que es va fer als estudis de Telemadrid.

 

 

El principal titular del debat el va protagonitzar Ángel Gabilondo. El candidat socialista va apostar públicament per un pacte amb Pablo Iglesias, després d'haver tancat la porta a un acord pel "plantejament extremista i radical" que atribuïa a Unides Podem, i també amb Mónica García, de Més Madrid.

"Mònica, amb Més Madrid podem sumar. Pablo, tenim 12 dies per guanyar les eleccions."

Gabilondo va demanar el suport d'Iglesias per "frenar la foto de Colón", en referència a la manifestació del febrer de 2019 en què van participar PP, Cs i Vox.

 

Ángel Gabilondo, aquest dijous a Alcalá de Henares
Ángel Gabilondo, aquest dijous a Alcalá de Henares (EFE / Fernando Villar)

 

Iglesias va recollir el guant i va dir que és una "evidència" que l'única alternativa al PP "és un govern de coalició d'esquerres" i ha demanat al PSOE i a Més Madrid que esperin a saber quina correlació de forces hi ha abans de "repartir-se" càrrecs.

El PP dona per fet l'acord d'esquerres i l'utilitza per mobilitzar els seus electors. "Fora caretes", ha dit Díaz Ayuso, que reitera que vol governar sola, sense pronunciar-se sobre un pacte amb Vox.

Per la seva banda, en una cursa electoral cada vegada més polaritzada, la majoria d'enquestes deixen Ciutadans fora de l'assemblea. El seu candidat, Edmundo Bal, es va reivindicar com l'única opció per evitar tant un executiu PP-Vox com un govern d'esquerres.

 

La casualitat va fer que Mónica García i Isabel Díaz Ayuso anessin vestides de manera molt semblant en el debat a Telemadrid
La casualitat va fer que Mónica García i Isabel Díaz Ayuso anessin vestides de manera molt semblant en el debat a Telemadrid (EFE / Juanjo Martín)

 

 

 

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridIsabel Díaz AyusoPSOEPPUnides PodemVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut