Imatge de la central nuclear de Zaporíjia poc després que s'hi declarés l'incendi arran de l'atac rus
Incendi a la central nuclear de Zaporíjia a conseqüència de l'atac de l'exèrcit rus

Creix la por pel risc nuclear: Putin ja controla Zaporíjia, la central més gran d'Europa

Els combats al voltant de la central han provocat un incendi en un edifici auxiliar que els bombers han aconseguit apagar malgrat les bombes que queien

Actualitzat

Els bombers ucraïnesos han aconseguit apagar aquesta matinada de divendres l'incendi declarat en edificis del perímetre exterior de la central nuclear de Zaporíjia, al sud del país.

L'incendi en aquesta central, la més gran d'Europa, s'ha produït poc abans de la una de la matinada d'aquest divendres en un edifici de formació i un laboratori degut als bombardejos de l'exèrcit de Rússia en els seus intents per controlar-la.


L'exèrcit rus controla la central

A primera hora d'aquest divendres autoritats locals ucraïneses han assegurat que la central està sota control de l'exèrcit rus.

Els combats al voltant de la central entre els dos exèrcits han dificultat força la feina dels bombers.

Que se sàpiga, l'atac no ha provocat víctimes mortals, però sí diversos ferits. De tota manera, fonts del Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna han assegurat que sí que hi ha hagut morts, però no han precisat cap xifra.


De moment no hi ha risc nuclear

Poc després que comencés l'atac rus, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA) ha fet una crida als dos exèrcits perquè posessin fi als combats prop de la central nuclear.

Hores després de l'atac i la presa per part de l'exèrcit rus l'IAEA, ha assegurat que la central està funcionant amb relativa normalitat.

Ho ha dit el director general d'aquesta agència, l'argentí Rafael Grossi, que ha afegit que, en el fons "no hi ha res de normal en aquesta situació":

"Estic molt preocupat pel que ha passat aquesta nit a la central nuclear de Zaporíjia. Llançar projectils a l'àrea d'una central nuclear viola el principi fonamental que la integritat física de les instal·lacions nuclears s'ha de mantenir i mantenir segura en tot moment."

"Agraïm als treballadors de la central la seva valentia i la seva resiliència, perquè estan treballant en unes circumstàncies molt difícils".

Segons ha pogut saber la AIEA, quan l'han atacada només un dels sis reactors de la central estava en funcionament, i funcionava a un 60% de la seva capacitat.

Un dels reactors estava tancat per manteniment, dos més estaven en parada controlada, i els dos restants estaven en mode de baixa potència per si calia produir més electricitat.

També un portaveu d'Energoatom, l'empresa ucraïnesa responsable de l'energia nuclear, ha confirmat que la radiació a la central es manté en nivells normals.

De tota manera, han admès que ja no tenen control sobre la central, que ara està ocupada pels russos.


El record de Txernòbil

Mentre l'incendi estava actiu i l'exèrcit rus estava atacant la central, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de voler repetir l'accident de Txernòbil:

"Apel·lo a tots els ucraïnesos i europeus, a tothom que coneix la paraula Txernòbil i coneix els danys i víctimes que va provocar, va ser una catàstrofe global. Rússia vol repetir-ho i, de fet, ja ho està repetint. Europeus, desperteu i aviseu els vostres polítics!!

Zelenski ha trucat durant la matinada a uns quants líders de països occidentals, com el nord-americà Joe Biden, el britànic Boris Johnson i l'alemany Olaf Scholz, per demanar-los que pressionin Rússia.

Les trucades han fet que aquests líders polítics reaccionessin: Johnson ha qualificat l'atac a la central nuclar d'amenaça directa a la seguretat d'Europa.

Per la seva banda, la Casa Blanca, seu de la presidència dels EUA, ha reclamat a Rússia que frenés les activitats militars a la central.


Des de tots els flancs

El ministre d'Afers Exteriors, Dmitró Kuleba, ha denunciat que l'exèrcit rus estava disparant des de tots els flancs i alerta que, en cas de col·lapse, seria "deu vegades més gran" que Txernòbil:


"Com a resultat del bombardeig continu de l'enemic d'edificis i unitats de la central nuclear més gran d'Europa, la central nuclear de Zaporíjia està en flames", ha escrit en un missatge al seu canal de Telegram, l'alcalde de la ciutat, Dmitri Orlov.

Així estava la central nuclear poc després del començament de l'incendi, tal com s'observa en un vídeo difós per la televisió Nexta:


Rússia culpa Ucraïna de l'incendi

El portaveu del ministeri de defensa rus, Igor Konashenkov, ha atribuit l'incendi a la central nuclear de Zaporíjia a un saboteig d'Ucraïna:

"El règim nacionalista de Kíiv ha fet un atemptat dins del recinte de la planta nuclear en un una provocació monstruosa. Aquesta matinada, les nostres tropes s'han vist sorpreses per un atac d'un grup de sabotejadors ucraïnesos. Han disparat i, abans de fugir, han calat foc a l'edifici per provocar l'incendi"

L'edifici del recinte de la nuclear de Zaporíjia que ha cremat aquesta matinada (Reuters)

 

No és notícia a Rússia

De l'operació russa per controlar la central no se n'ha parlat gens a Rússia, només s'ha difós alguna notícia sobre l'incendi, però explicant-lo com si es tractés d'un foc forestal.

Des de Moscou, el control governamental sobre els mitjans de comunicació s'està estrenyent encara més i que no mostren els atacs de l'exèrcit rus a Ucraïna.


La central nuclear més gran d'Europa

La central nuclear de Zaporíjia, amb 5.700 megawatts de potència, és la més gran d'Europa i la novena del món, després de tres de xineses, tres de Corea del Sud, una al Canadà i una al Japó.

Els seus sis reactors van entrar en servei entre el 1985 i el 1995, i generen la meitat de l'energia elèctrica d'origen nuclear d'Ucraïna i una cinquena part del total de l'electricitat del país.

Està situada al nord de Crimea sobre el riu Dniéper, el més gran d'Ucraïna, que passa per Kíiv i creua el país de nord a sud fins a al mar Negre.

Els sis reactors de la central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna (Wikipedia - Ralf1969)

Al marge d'aquesta i de la central de Txernòbil, accidentada el 1986, Ucraïna té tres centrals nuclears més, situades al centre i a l'est del país: la de Rivne, amb quatre reactors, la de Khmelnitski, amb dos, i l'anomenada Ucraïna Sud, amb tres.

Les quatre centrals operatives sumen 15 reactors i produeixen la meitat de l'energia elèctrica del país, i per tant, són estratègicament molt importants per a la invasió russa que està en marxa.

De moment l'exèrcit rus ja té el control de la més gran, i ara caldrà veure què en fa i com gestiona l'electricitat que produeix.

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut