Immobilisme després de la trencadissa de l'amnistia, però PSOE i Junts confien en un acord

El PSOE manté que el text de la llei que va rebutjar Junts al Congrés és el bo, mentre que Junts defensa que calen canvis i ERC evidencia el malestar

RedaccióActualitzat

El govern espanyol i Junts confien a reconduir la trencadissa d'aquest dimarts al Congrés, on el gran projecte de la legislatura, la llei d'amnistia, va quedar encallat pel vot en contra dels de Puigdemont. El text torna ara a la comissió de justícia, on se'n tornarà a debatre el contingut i, d'entrada, tots es mantenen en les seves posicions.

"El que cal preservar és la garantia des del punt de vista constitucional i de rigor jurídic", ha insistit la ministra Isabel Rodríguez a "Els matins" de TV3. El mateix missatge el repetia a "El matí de Catalunya Ràdio" la portaveu Pilar Alegría: "Era un document absolutament impol·lut des del punt de vista jurídic i constitucional i estem convençuts que aquest és el que s'ha d'aprovar finalment." De fet, fins a cinc ministres han afirmat el mateix aquest matí.

Des de Junts tampoc no es mouen i insisteixen que cal canviar el redactat de la llei, després dels darrers moviments dels jutges García-Castellón i Aguirre. "No estem demanant que amnistiï delictes de terrorisme, sinó que la llei ens protegeixi del mal ús que està fent d'aquest terme la cúpula judicial espanyola", ha afirmat Miriam Nogueras a TV3, i ha advertint que no es conformaran.

"Volem una llei que no deixi ningú enrere, i que ningú hagi de marxar per por", ha afirmat la portaveu de Junts al Congrés, referint-se sense mencionar-lo al diputat republicà Ruben Wagensberg, que aquest dimecres s'ha sabut que ha marxat a Suïssa arran de l'acusació de terrorisme pel cas Tsunami.

 

Pedro Sánchez, amb Montero i Bolaños als escons del Congrés
El govern espanyol manté que la llei ha de ser "robusta" des del punt de vista constitucional i jurídic (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

 

Malestar amb Junts

Nogueras també s'ha defensat de les crítiques contra el seu partit. D'entrada, des del govern espanyol. "Junts s'ha equivocat", ha dit la ministra Rodríguez. "És incomprensible", valorava el ministre Fèlix Bolaños a la Ser, i subratllava que "la legislatura no la decideix cap grup, la decideix el president: durarà tres anys i mig".

ERC també ha fet evident el seu malestar i defensa la robustesa del text, sempre que la llei sigui "aplicada per un tribunal imparcial". Així ho ha dit la diputada Pilar Vallugera a "Els matins" de TV3. "Hem donat temps perquè passi qualsevol cosa i, si dones temps a l'enemic, vas malament", ha afirmat, i ha identificat l'"enemic" com "la repressió de l'Estat".

Una altra veu crítica amb Junts l'endemà de la votació ha estat la de Jaume Asens, exdiputat al Congrés i negociador de Sumar per a la investidura de Sánchez. "Estem en una situació delicada", ha afirmat a TV3. "Quan estires molt la corda, es pot trencar. L'estratègia pot sortir bé, o no. L'amnistia està en un llimb", ha afegit.

La mesa del Congrés decidirà dimarts que ve el termini que tindran els grups parlamentaris per introduir canvis en la proposició de llei d'amnistia, que serà de quinze dies. La llei tornarà a la comissió de justícia, on es votarà abans d'enviar-la novament al ple.

ARXIVAT A:
AmnistiaJuntsERCPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut