Captura d'una de les imatges que es poden veure al film "Vacances 1929. Cambrils" (Filmoteca de Catalunya)

Imatges inèdites de les vacances a Cambrils el 1929 en un film trobat en un contenidor

La cinta té una durada de 20 minuts i s'estrenarà aquest dimarts al Cinema Rambla d'Art de Cambrils

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts, Cambrils, al Baix Camp, estrena un film inèdit de l'any 1929. Són les imatges en moviment més antigues que mai s'han vist de la ciutat i, tot plegat, és fruit de la casualitat.

Una veïna de Barcelona, Eugènia Ustrell, va trobar 12 bobines de pel·lícula de 9,5 mm en un contenidor i les va entregar a la Filmoteca de Catalunya.

Imatge d'una família jugant a saltar en una platja de Cambrils (Filmoteca de Catalunya)

Una d'elles portava el títol "Vacances 1929. Cambrils" i per això la Filmoteca va alertar el Museu d'Història de Cambrils d'aquesta troballa que podia, van advertir, contenir un fons inèdit d'imatges d'aquest municipi de la costa catalana.

Amb el material a les mans, el museu va encarregar una digitalització provisional de les bobines que permetés visualitzar les imatges per poder confirmar o descartar la presència d'imatges de Cambrils.
 

20 minuts de film

Onze de les bobines van ser descartades, però la que portava el títol "Vacances 1929. Cambrils" conté les imatges més antigues en moviment que es conserven del municipi de Cambrils.

Aquesta bobina ha estat totalment restaurada i aquí se'n pot veure un fragment:


Són 20 minuts de cinta que mostren les vacances d'una família de classe benestant. Se'ls pot veure jugant a la platja o fent un pícnic, però també hi ha imatges d'una ballada de sardanes i de l'estació de tren. També d'edificis avui ja desapareguts com el Xalet Concepció, el Mas Mullerac o d'altres que avui encara hi són, com el Celler de Cambrils o el Mas de Benet Ferré.

Després d'un procés de documentació i recerca en van identificar l'autor: Joaquim Monells Damon. Van localitzar els seus hereus i aquests han cedit els drets a la Filmoteca, i per això la pel·lícula es podrà estrenar aquest dimarts.

La pel·lícula també es podrà veure en el marc de l'exposició "Obert per vacances" del Museu d'Història de Catalunya al Pati del Centre Cultural de l'Ajuntament de Cambrils fins al gener del 2024.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut