Illa ha intervingut per presentar la composició del govern

Illa, sobre el finançament singular: "L'acord es complirà"

El president defensa una Catalunya solidària però sense ser "menys que ningú"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salvador Illa

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dijous des del Parlament que l'acord per un finançament singular per a Catalunya es complirà: "Sé que costarà, però es complirà. El govern que presideixo honora els acords als quals arriba".

Un acord que requerirà molta negociació; tanta, potser, com els pressupostos, conscient que no té els suports garantits.

Ho ha dit durant una compareixença, a petició pròpia, en el primer ple del curs polític. Illa, que ha fet la primera intervenció com a president des que va ser investit, ha explicat la composició del seu govern, que té com a un dels objectius més rellevants el finançament singular.

"El meu govern porta pocs dies, i ja hem sentit en matèria de finançament de tot. Molt soroll. Declaracions grandiloqüents. És un acord amb ERC treballat, discutit, pensat... El respecte per al finançament singular serà una de les tasques més rellevants del meu govern"

Des de Junts, Albert Batet ha replicat Illa que els qui han fet "més soroll" sobre el finançament han estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra María Jesús Montero.

Illa ha assegurat que cal treballar per un "autogovern fort", amb els recursos necessaris per als serveis públics per a Catalunya, però ha defensat una Catalunya solidària.

"No contribuirem ni alimentarem, ni farem el joc als qui volen només soroll. Anirem per feina. Catalunya és solidària i seguirem defensant una Catalunya solidària amb la resta de territoris d'Espanya. Catalunya no vol ser més que ningú, però tampoc menys que ningú."

Alejandro Fernández, del PP,  ha advertit que el PSC ha assumit "sencer" el programa "fracassat" d'ERC i ha pronosticat que la promesa del nou finançament no acabarà amb més recursos, sinó amb més impostos per a Catalunya. 

Illa ha explicat els tres factors que han incidit en la composició del seu govern, format per 9 dones i 7 homes: el plantejament polític que va presentar en el discurs en el ple d'investidura, als acords d'investidura amb ERC i els Comuns, i "la voluntat de ser un govern de tothom, territorialment, generacionalment i ideològicament".


Els pressupostos, negociats des de zero

Illa ha allargat la mà a ERC i els Comuns per aprovar els pressupostos: "No hi ha cap compromís i el govern s'ho haurà de guanyar".

ERC, el principal soci de la investidura d'Illa, ha afirmat que farà una oposició "vigilant, crítica i exigent" i ha recordat al president que els vots republicans "no estan garantits per a res".

Marta Vilalta ha advertit que vigilaran els compliments dels acords i ha remarcat que les prioritats dels republicans seran el finançament i la defensa de la llengua catalana. La defensa del català, precisament, ha estat una de les prioritats del govern que Illa s'ha compromès a vetllar personalment.

Jéssica Albiach, dels comuns, l'altre soci de la investidura d'Illa, ha assegurat que faran una oposició "constructiva" amb "totes les precaucions", i que vetllaran pel compliment de l'acord. Albiach ha demanat que es prioritzi l'habitatge i ha advertit Illa que confrontaran l'ampliació de la tercera pista a l'aeroport del Prat. 


Prioritat ambiental i social

Per Illa, els eixos del seu govern han d'estar cohesionats per la missió d'"unir i servir els catalans". Uns eixos que passen, segons el president, per un "autogovern efectiu", els serveis públics i una "industrialització i generació de prosperitat verda".

Precisament la prioritat ambiental és la primera prioritat del govern, i Illa s'ha compromès a treballar per "adaptar l'administració al canvi climàtic", pensant, diu, en les generacions futures.

Pel que fa a l'altra gran prioritat del govern, la prioritat social, Illa ha destacat que "la prosperitat que es generi a Catalunya no ha de deixar ningú enrere i ha d'arribar a tothom, visquin o visquin del territori".

També ha posat l'accent en les polítiques de salut, que s'han d'adaptar, diu, a les noves realitats demogràfiques. I ha destacat, pocs dies abans de l'inici del curs escolar, el gran desafiament a què s'enfronta el Departament d'Educació i Formació Professional.

"Tenim com a país un repte molt rellevant: retornar l'educació a posicions capdavanteres a Espanya i Europa"

Illa ha lamentat i ha demanat excuses per les carències en la formació professional i s'ha compromès a "fer tot el possible" per revertir-les a curt termini, perquè "el curs s'iniciï en millors condicions que l'anterior".

La CUP ha qualificat el govern d'Illa d'"espanyolista" i obedient amb la "patronal". La diputada Laia Estrada ha posat en dubte que l'executiu atengui les necessitats en educació, sanitat i habitatge, i ha lamentat l'aposta per l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El president català ha destacat el compromís del Departament d'Igualtat i Feminismes en la lluita per "persistir en les polítiques de lluita contra la violència masclista i a favor de la igualtat, trencant els sostres de vidre que encara existeixen".
 

Prioritat econòmica

La prioritat econòmica és essencial, ha dit Illa, si es vol generar prosperitat. Per això, Catalunya ha de generar prosperitat i ha d'estar al capdavant de les innovacions. Illa ha assegurat que el seu govern estarà al costat de la capacitat emprenedora amb "esperit de diàleg amb tots els agents socials".

Illa ha destacat els reptes del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació per estar al costat del sector primari i ajudar-lo a adaptar-se a les noves realitats climàtiques.
 

Prioritat de la reforma dels serveis públics

Un dels principals serveis públics és, segons Illa, la seguretat. Per Illa, el govern pot fer una bona tasca en matèria de seguretat amb la policia catalana i Núria Parlon al capdavant de la Conselleria d'Interior. Però cal, diu, trobar continuïtat en els òrgans judicials, i ha destacat, en aquest sentit, la tasca del conseller Ramon Espadaler, a Interior i Justícia, que ha de vetllar, ha dit, per garantir la qualitat democràtica del país.

Durant el ple es crearan les comissions parlamentàries, una per cadascuna de les 16 conselleries de la Generalitat, que són les que poden dictaminar sobre els projectes o les proposicions de llei. En el cas de la Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica es desdoblarà en dues comissions per separar Transició Ecològica, d'una banda, i Territori i Habitatge, de l'altra.

També es crearan dues comissions de seguiment: la comissió d'infància i la comissió de polítiques de joventut.

En el ple es votarà un suplement als pressupostos, prorrogats el 2024, per garantir l'activitat regular al sistema de Salut.

 

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut