Illa renuncia a aprovar pressupostos aquest any i se centra en els del 2025

Illa ha decidit aparcar els comptes que el PSC va pactar amb el govern d'Aragonès i situa els republicans i els Comuns com a socis prioritaris per aprovar-ne uns de nous per al 2025
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pressupostos de la Generalitat

El govern de Salvador Illa renuncia a tenir pressupostos per a aquest any i ja es posa a treballar en els del 2025, amb la intenció que entrin en vigor el gener de l'any que ve. És a dir, d'aquí quatre mesos. De fet, el poc temps és un dels motius principals d'aquesta decisió, que, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat TV3, es prendrà formalment aquest dimarts en la reunió del govern, la primera després de les vacances i la segona de la legislatura.

La consellera d'Economia, Alícia Romero, té l'encàrrec de presentar-hi un informe sobre les opcions del nou govern en l'àmbit dels pressupostos i se n'espera un calendari amb la idea de començar l'any amb els comptes aprovats.

Illa, sense majoria parlamentària suficient tirar-los endavant sol, situa els republicans i els Comuns com a socis prioritaris per pactar-los. Per tant, són els mateixos partits que van negociar els últims comptes del govern de Pere Aragonès. Uns números que només van aconseguir sumar el suport del PSC i que van acabar embarrancats al Parlament amb la consegüent convocatòria anticipada d'eleccions

Ara, els Comuns --que els van tombar per l'escull del Hard Rock, en principi resolt amb l'acord d'investidura-- ja pressionen i exigeixen negociar els números aquesta setmana. 

Negociacions que, en el cas d'ERC, agafen el partit en ple procés per escollir el seu lideratge, amb un congrés nacional previst, si no hi ha canvis, el 30 de novembre. 
 

Pressupostos menys expansius

Amb tot, la decisió de centrar-se directament en els del 2025 suposa que aquests pressupostos no podran ser tan expansius com els pactats entre ERC i el PSC per a aquest any i que ara queden aparcats. I és que Brussel·les ja ha anunciat que recuperarà les regles fiscals que es van relaxar amb motiu de la pandèmia i es tornarà al marge de dèficit del 0,1%.

En el retorn del curs polític, el govern també tindrà sobre la taula la carpeta del finançament singular, després de la polèmica per les paraules de la ministra d'Economia i Hisenda, María Jesús Montero, que va negar que el model pactat amb els republicans suposi un concert econòmic com el del País Basc o Navarra. 

A més, el Consell Executiu formalitzarà aquest dimarts el nomenament de l'anomenat "sottogoverno", el conjunt d'alts càrrecs que no tenen condició de funcionaris i que treballen al capdavant de les conselleries. 

 

ARXIVAT A:
PSC Generalitat de Catalunya Pressupostos de la Generalitat Salvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut