El rei Felip VI i el president Salvador Illa, amb gest distès a La Zarzuela
El rei Felip VI i el president Salvador Illa, amb gest distès a La Zarzuela

Illa es reuneix amb el rei durant dues hores en un ambient distès: "Molt content de ser aquí"

Feia nou anys que un president català no visitava el rei d'Espanya

RedaccióActualitzat

Reunió de dues hores entre el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el rei d'Espanya, Felip VI. Ha tingut lloc aquest dimecres al matí al palau de La Zarzuela i trenca una dinàmica d'allunyament entre les dues institucions que ha durat pràcticament una dècada. 

Una mostra de l'entesa han estat les paraules d'Illa abans de ser rebut pel monarca: "Molt content de ser aquí." Al mateix temps, Felip VI ha fet notar al president que el nombre de mitjans de comunicació que cobrien l'esdeveniment al saló d'audiències era excepcional. "Això no és habitual", ha comentat.  

Després de posar davant dels fotògrafs i les càmeres de televisió, el rei i el president de la Generalitat s'han retirat a una sala propera per mantenir la trobada.

Felip VI i Salvador Illa, abans de la reunió a La Zarzuela
Felip VI i Salvador Illa, abans de la reunió a La Zarzuela (EFE/Javier Lizón )

Primera visita d'un president a la Zarzuela des del 2013

La reunió ha estat la primera de caràcter institucional entre un cap de l'executiu català i el monarca espanyol des que Artur Mas va visitar La Zarzuela, el juliol del 2015.

Tot i això, Illa i Felip VI ja van coincidir en la inauguració de la Copa Amèrica a Barcelona, el 29 d'agost passat. Dues setmanes després de ser investit president de la Generalitat, Salvador Illa va donar la benvinguda al rei en les salutacions oficials, una imatge que els presidents independentistes havien evitat expressament.

Ens hem de remuntar fins al gener del 2013 per trobar una visita d'un president de la Generalitat a La Zarzuela després de prendre possessió del càrrec. Llavors, Artur Mas es va reunir amb l'aleshores monarca espanyol, Joan Carles I. Els successors de Mas al capdavant de la Generalitat, Carles Puigdemont (2016-17), Quim Torra (2018-20) i Pere Aragonès (2021-24), van declinar ser rebuts pel cap de l'Estat.


Recuperar la "normalitat institucional"

Segons la Generalitat, la visita d'Illa vol enviar ara un missatge de "normalitat institucional". El govern considera que aquests últims anys no hi ha hagut prou bona relació amb les institucions de l'Estat i la resta de governs autonòmics i la vol recuperar. La Generalitat ha afegit que és una trobada estratègica per fer avançar Catalunya.

Queden enrere els anys de rebuig a Felip VI, en especial pel seu discurs del 3 d'octubre del 2017, on va avalar la repressió policial en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

 

La Diada a Madrid

Això ha estat al matí, però a la tarda Illa ha visitat una exposició sobre Unamuno a la Biblioteca Nacional i després ha participat en la celebració institucional de la Diada a la delegació de la Generalitat a Madrid.

Una diada, que ha aixecat molta expectació. Cinc ministres i María Jesús Montero, vicepresidenta primera del govern Sánchez, hi han assistit.

Illa ha anat a Madrid amb un missatge, que ha adreçat en castellà, a l'audiència, on hi havia entre d'altres el diputat d'Esquerra, Francesc Marc Alvaro, el senador de Junts Eduard Pujol, l'exlíder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida i representants del món social i empresarial.

El missatge és que espera una Catalunya després d'anys convulsos que sigui esperançada, optimista i implicada en la millora d'Espanya, amb la vista posada en una Europa federal. El president ha anunciat que visitarà les comunitats autònomes espanyoles.  

ARXIVAT A:
Felip VISalvador Illa
Anar al contingut