Felip VI i Salvador Illa s'han saludat abans de visitar plegats la remodelació del Port Olímpic de Barcelona (EFE/Quique García)

Illa i Felip VI escenifiquen a Barcelona una nova etapa entre la Generalitat i la monarquia

El monarca i el president del govern es troben amb motiu de la Copa Amèrica després d'anys de tenses relacions entre totes dues institucions

RedaccióActualitzat

Primera trobada entre el rei Felip VI i Salvador Illa com a president de la Generalitat. Tots dos han coincidit aquest dijous al vespre a Barcelona durant la visita que el monarca fa a Catalunya amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela.

Després de seguir l'inici de la competició a bord d'un prototip de vaixell sostenible d'hidrogen, Felip VI ha visitat la remodelació del Port Olímpic juntament amb el president de la Generalitat.

En arribar, el monarca ha estat rebut pel nou cap dels Mossos, Miquel Esquius, i després ha saludat amb una encaixada de mans el cap de l'executiu, amb qui ha intercanviat unes breus paraules. 

Aquesta trobada, d'ambient distès i amb un monarca somrient, escenifica el final de les tenses relacions que hi ha hagut l'última dècada entre la Generalitat i la casa reial espanyola.

Felip VI conversa amb el president Illa, el ministre Hereu, el delegat Prieto i l'alcalde Collboni (EFE/Quique García)

El rei també ha saludat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.   

Al vespre, Felip VI i Salvador Illa han participat en l'acte institucional al Museu Marítim per donar el tret de sortida a la Copa Amèrica, que es disputarà fins a finals d'octubre a Barcelona.

El monarca ha començat el seu discurs adreçant-se al president Illa. "Em permeto saludar-lo de manera especial avui, en la primera ocasió que coincidim des de la seva recent presa de possessió, president. Felicitats", ha expressat Felip VI.

En un parlament en què ha combinat el català, el castellà i l'anglès, el rei ha destacat que la Copa Amèrica és "una altra demostració del que podem aconseguir quan treballem plegats" i que serà "un aparador fabulós per a la ciutat, però també per a Catalunya i Espanya".

Per la seva banda, el president Illa ha reivindicat que "en aquest nou temps que hem obert a Catalunya, la Copa Amèrica ens marca un nou camí per seguir prosperant". El cap de l'executiu també ha destacat la unitat institucional i la voluntat que Catalunya "torni a liderar Espanya i Europa". 

 

ARXIVAT A:
Felip VIGeneralitat de CatalunyaCasa Reial espanyola Salvador IllaCopa Amèrica
Anar al contingut