Illa fixa les prioritats del govern des de Poblet, lloc simbòlic pels llaços amb Tarradellas

El president de la Generalitat ha entregat a cada conseller una carta personalitzada amb els objectius a aconseguir a la legislatura

RedaccióActualitzat

Salvador Illa ha reunit el seu govern en unes jornades de treball a Poblet, una trobada a porta tancada on els 16 consellers han de fixar les prioritats que se'ls encarreguen i que també ha de servir perquè tots es coneguin entre ells i reforçar la coordinació i confiança, en un ambient més distès aquest divendres i dissabte.

El lloc l'ha elegit el president Illa i no per casualitat. L'abadia acull l'arxiu personal de Josep Tarradellas, una figura llargament reivindicada pels socialistes. El president Tarradellas va guardar durant prop de quaranta anys documents de tota mena, que es conserven a l'arxiu que porta el nom de la seva filla, Montserrat Tarradellas i Macià, i és clau per als investigadors de la República, la Guerra Civil, l'exili i la Transició.

L'abad de Poblet, Rafael Barruè, saluda el president de la Generalitat
L'abat de Poblet, Rafael Barruè, saluda el president de la Generalitat (EuropaPress/Kike Rincón)

A l'arribada al monestir, els ha rebut l'abat, Rafael Barruè. Al missatge que ha escrit al llibre d'honor de l'arxiu, Illa ha destacat els "quatre punts cardinals" que regiran el seu mandat: pacte, institucionalitat, autogovern i concòrdia.
 

Admirador de Tarradellas

El president Illa té Tarradellas com a referent polític, i els seus llaços amb el monestir han pesat en la seva decisió personal de celebrar-hi la reunió, a més dels valors catòlics de l'orde cistercenc.

Illa l'ha citat sovint com a home de consens, en la campanya electoral, en la carta que va adreçar als seus nous consellers i en el discurs del debat d'investidura, que li va dedicar:

"A ell, al seu sentit institucional, a la seva voluntat d'unitat del catalanisme, a la seva defensa del pacte i l'entesa."

El va conèixer a través del seu mentor, Romà Planas, a la Roca del Vallès. Planas, diputat socialista als anys 80, havia estat prèviament secretari de Tarradellas.

Josep Tarradellas va cedir el seu arxiu personal a Poblet
Josep Tarradellas va cedir el seu arxiu personal a Poblet (Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià)

Amb un bagatge polític de 70 anys, l'últim Tarradellas mai va abandonar l'independentisme, però l'experiència l'havia fet possibilista, una versió prèvia del peix al cove. Els socialistes reprenen el sentiment pactista amb l'eslògan del "diàleg, negociació i pacte" amb la voluntat de recollir l'herència de tot el catalanisme, fins i tot l'independentista dels últims anys.

La casualitat va fer que Salvador Illa fos investit president de la Generalitat 70 anys i un dia després que Josep Tarradellas fos elegit president pels diputats a l'exili de Mèxic.

Tots els membres del govern reunits a Poblet
Tots els membres del govern reunits a Poblet sota la foto de Josep Tarradellas (ACN)

Prioritats de l'executiu

Al monestir de Poblet, a la Conca de Barberà, cada conseller desplegarà les línies mestres del seu departament. Seguint una tradició britànica, cada conseller ha rebut una carta personalitzada del president per detallar-los què espera d'ells i els objectius a aconseguir.

A la reunió no s'han de prendre decisions executives ni hi ha declaracions polítiques als mitjans.

L'elaboració dels pressupostos és un dels objectius clars, a càrrec de la consellera Alícia Romero. La reunió podria servir per avançar en la confecció dels comptes que l'executiu vol tenir aprovats abans d'acabar l'any, ja de cara al 2025, amb el suport d'ERC i els Comuns, i per aclarir la previsió de la titular d'Economia amb la carpeta del finançament singular.

El lideratge de Catalunya en la transició verda o la lluita contra la violència masclista també són dins de les línies d'actuació bàsiques que va avançar dimarts l'executiu.

Salvador Illa ha de comparèixer el dijous 5 de setembre al ple del Parlament per explicar la configuració del govern i les seves línies mestres. 

 

ARXIVAT A:
Salvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut