El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, es donen l'esquena al debat de política generall (ACN: Jordi Borràs)

Illa descarta passos per a un referèndum: "Si s'ha d'anar a eleccions, hi anirem"

Que ERC i Junts s'hagin posat d'acord no ha agradat al líder dels socialistes catalans, que assegura que no faran cap pas "cap a la ruptura i la divisió dels catalans"

RedaccióActualitzat

La proposta de resolució que ha aprovat el Parlament que exigeix a Pedro Sánchez treballar per fer un referèndum a Catalunya si vol el suport dels independentistes per ser investit ha irromput de ple en les negociacions.

L'acord entre ERC i Junts, que es va conèixer aquest dijous quan van presentar una proposta transaccionada al registre de la cambra catalana, ja va rebre un primer cop de porta en forma de comunicat conjunt del PSC i el PSOE. Però aquest matí, el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha endurit el to.

Illa ha remarcat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que el seu marc és la Constitució. "Estem disposats a avançar en el marc de la Constitució, però tot el que sigui un pas cap a la ruptura i la divisió dels catalans, no", ha destacat.

El dirigent socialista s'ha declarat convençut que anar a eleccions "no és la solució", però ha afegit que cadascú haurà d'assumir les responsabilitats del que decideixi. "Tothom haurà de retre comptes", ha indicat. I, en declaracions a RAC1, encara ha manifestat: "Si s'ha d'anar a eleccions, hi anirem, i que la ciutadania triï".

Al matí, també abans de ple que ha aprovat el text, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha insistit, també en declaracions a Catalunya Ràdio, que negociar les condicions que ha de tenir un referèndum és condició indispensable. "Si no hi ha cap acord al voltant de com podem generar les condicions, no hi haurà acord [d'investidura] perquè el PSOE no voldrà que hi hagi acord", ha manifestat.

I pel que fa a l'amnistia, mentre que ERC l'ha tornat a donar per descomptada, Illa ha demanat que no es doni "res per fet".

Tots dos elements --l'exigència de treballar per un referèndum i l'amnistia-- ha irromput també en el ple del Congrés dels Diputats. Just abans de perdre la segona votació d'investidura, Feijóo ha demanat explicacions a Pedro Sánchez, que ha deixat en mans d'un altre diputat les rèpliques al líder popular.

ARXIVAT A:
PSCInvestiduraAmnistia
Anar al contingut