Salvador Illa a Cabacés, on ha anunciat ajuts per combatre la sequera (ACN /Neus Bertola Ariadna Escoda)

Illa anuncia 70,8 milions en ajudes contra la sequera al Priorat

L'executiu calcula que se'n beneficiaran més d'un miler de propietaris agrícoles i preveu pagar les ajudes abans del 31 de desembre
ACN/Redacció
TEMA:
Sequera

El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres un pla d'ajuts de 70,8 milions d'euros per combatre la sequera. Uns diners, ha dit Illa, que es repartiran "abans que s'acabi l'any" entre els propietaris d'explotacions agrícoles afectades per la sequera.

Segons el govern, els diners també serviran per prevenir nous incendis, garantir l'accés a l'aigua i crear noves oportunitats econòmiques.

L'anunci s'ha fet durant la visita de Salvador Illa i del conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, a Cabacés, al Priorat. Segons l'executiu català, les explotacions d'aquesta comarca en seran les principals destinatàries.

Està previst que uns 1.100 propietaris puguin accedir als ajuts. L'import assignat dependrà de l'extensió de terreny de cada propietari i el tipus de cultiu. 

També es destinaran 19,5 milions d'euros per a nou cooperatives del Priorat per afavorir la sostenibilitat, la transformació digital i el relleu generacional. 

L'Institut Català de Finances activarà dues línies de finançament emmarcades en aquests ajuts d'urgència per sequera.

El pla per pal·liar la sequera accelerarà els treballs de connexió de la Comunitat de Regants de les Garrigues Sud amb la d'Aigües del Riu Montsant. Inicialment, aquest projecte s'havia de completar el juny de 2027, però el Govern promet que s'acabin els treballs a principis del 2026 davant la "urgència hídrica".


Ajuda per a la zona afectada pels incendis

Després dels recents incendis al Priorat, la Generalitat impulsarà actuacions a les zones de major risc d'erosió, aprofitant el material cremat per construir feixes. D'altra banda, s'arreglaran camins i es reduirà la càrrega combustible en el perímetre de la zona incendiada. Està previst que aquesta neteja forestal s'iniciï la setmana vinent.

Els manifestants han exigit revertir el transvasament del riu Siurana (ACN /Neus Bertola Ariadna Escoda)

Protesta per la visita d'Illa

Unes 150 persones s'han concentrat aquest divendres davant l'ajuntament de Cabacés coincidint amb la visita de Salvador Illa. Entre crits i xiulades, els manifestants li han reclamat mesures concretes per resoldre la manca de recursos hídrics de la comarca.

A la protesta hi han participat membres del sindicat agrari Unió de Pagesos, de la DO Montsant i de l'entitat Prioritat, que ha exigit revertir el transvasament del riu Siurana. 

 

 

ARXIVAT A:
Sequera Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut