El director de "Crims", Carles Porta, amb la germana d'Evi Anna Rauter
El director de "Crims", Carles Porta, amb la germana d'Evi Anna Rauter

Identifiquen qui era la noia de Portbou trobada morta fa 32 anys, gràcies a "Crims"

Evi Anna Rauter va aparèixer penjada d'un arbre al costat del cementiri el 4 de setembre del 1990 i des de llavors no se n'havia pogut esbrinar la identitat

RedaccióActualitzat

La identitat d'una noia trobada morta a Portbou el 4 de setembre del 1990 s'ha pogut desvelar gràcies al programa de TV3 i Catalunya Ràdio "Crims" i al d'Àustria TV "Ungelöst" ("Sense resoldre").

Aquell dia, una veïna de Portbou va trobar-la penjada d'un arbre al costat del cementiri, aparentment suïcidada, i des de llavors s'havia intentat sense èxit esbrinar qui era.

Investigant què va passar, l'equip de "Crims" es va posar en contacte amb el d'"Ungelöst", per la possibilitat que la noia fos austríaca.


Reportatge a la televisió austríaca

El 23 d'abril, Àustria TV va emetre el resultat de la col·laboració, el capítol "Das erhängte Mädchen" ("La noia penjada"), i una dona que el va veure va donar la pista definitiva.

La dona, veïna de la ciutat sud-tirolesa de Bozen, a Itàlia, va contactar amb els responsables del programa per dir-los que la noia podia ser Evi Anna Rauter.


Identitat confirmada

L'equip de "Crims" va contactar amb la família, originària del poble italià de Lana, també al Sud-Tirol, que va confirmar que la noia, que tenia 19 anys l'any 1990, portava la mateixa roba que la que van trobar morta a Portbou.

Posteriorment les fotografies i les empremtes digitals van confirmar la identitat, i ara la Guàrdia Civil està treballant per reconfirmar-la científicament.

El cas, emès a Catalunya Ràdio fa un any, deixava dos interrogants: qui era la jove trobada penjada d'un arbre i quin era el motiu de la mort.


De Florència a Portbou en un dia

El setembre del 1990 Evi Anna Rauter era a Florència visitant la seva germana, i el dia 3 aquesta la va veure per últim cop. L'endemà, a les 8 del matí, van trobar-la penjada a Portbou.

Es dona la circumstància que a Portbou va morir el filòsof Walter Benjamin el 1940 en estranyes circumstàncies a l'hotel on s'allotjava quan intentava viatjar als Estats Units.

La seva mort per sobredosi de morfina s'ha interpretat sempre com un suïcidi motivat per la impossibilitat d'aconseguir fugir dels nazis.


Encara hi ha enigmes sense resposta

Carles Porta, director de "Crims", ha dit que encara hi ha preguntes sense resoldre, com ara com va arribar a Portbou, si va anar-hi sola o si va ser de debò un suïcidi, però ha remarcat que s'ha resolt la més important:

"Ens satisfà pensar que el periodisme té aquest poder d'ajudar a resoldre casos tan antics i sobretot acompanyar aquesta família que necessita informació, després d'haver patit aquests interrogants i aquest silenci durant més de tres dècades."

Porta també ho ha qualificat de "cas de mala praxi", perquè les policies no es van saber coordinar, i ho ha trobat "sorprenent":

"No es va resoldre això i teòricament hauria d'haver funcionat, perquè a Itàlia es va denunciar, a Catalunya això es va registrar, teòricament ho sabia Interpol i no ha funcionat durant 32 anys. És, evidentment, un cas de mala praxi d'aquest tipus d'institucions i d'aquest tipus de funcionaments."

El director de "Crims" ho ha explicat en un vídeo penjat a Twitter:


S'emetrà el 13 i el 20 de juny

L'equip del programa està elaborant dos capítols sobre aquest cas, que està previst emetre el 13 i el 20 de juny. En aquests capítols es repassaran les hipòtesis que es deriven de les recerques posteriors a l'establiment de la identitat de la jove.

"Crims" va guanyar el 13 de maig un Premi Zapping en la categoria de programa d'entreteniment. A més a més, Carles Porta va ser guardonat en la categoria de presentador.

Els Zapping premien la qualitat dels programes i són els espectadors i els usuaris els qui escullen els finalistes de cada categoria.

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut