Joe Biden i Kamala Harris a principis de juliol a la Casa Blanca (EFE/ Tierney L. Cross)

I ara què? Els demòcrates s'endinsen en "aigües inexplorades" després de la renúncia de Biden

Kamala Harris es mostra disposada a agafar el relleu de Joe Biden a la cursa electoral, però els Demòcrates podrien optar per altres candidats abans o durant la Convenció Nacional Demòcrata de mitjans d'agost

RedaccióActualitzat

El Partit Demòcrata s'ha afanyat a prometre un "procés transparent" d'elecció del substitut de Joe Biden a la cursa electoral per a les eleccions del novembre a la Casa Blanca.

El pas al costat de Biden arriba en un moment crític per a la campanya presidencial, que als Estats Units es viu com una de les més importants de les últimes dècades, en especial després de l'intent d'assassinat de Donald Trump, ara fa una setmana.

Des del desastrós paper que Biden va oferir en el primer debat de campanya, quan va aparèixer desorientat i dubitatiu, els Demòcrates havien anat perdent suports dia rere dia. Ara, un cop Biden ja és fora de la cursa, el partit necessita donar una imatge d'unitat per intentar recuperar espai als Republicans.
 

Kamala Harris, disposada a "guanyar la nominació"

Joe Biden ha donat suport públic a Kamala Harris, fins ara la seva vicepresidenta. Pot ser un gest que faciliti una transició ordenada, afavoreixi la cohesió dins el partit i allunyi el fantasma de les divisions internes, que podrien debilitar encara més la campanya demòcrata.

Complaguda, Harris ha dit que espera "guanyar la nominació" per poder "derrotar Donald Trump" al novembre:

"Faré tot el que estigui a les meves mans per a unir el Partit Demòcrata i la nostra nació i per derrotar Donald Trump".

 

Harris ha dit que espera guanyar la nominació per poder derrotar Donald Trump al novembre (EFE/ Erik S. Lesser)

Però això no garanteix que sigui Harris la candidata definitiva que s'enfronti amb Donald Trump als comicis del novembre. La candidatura depèn de la decisió dels delegats del partit.


Suports i silencis clamorosos

Harris ha aconseguit el suport dels Clinton, que s'han afanyat a confiar-hi com a la candidata amb més possibilitats.

En canvi, la resposta d'una altra figura venerada entre els demòcrates, la de l'expresident Barack Obama, ha estat molt més freda. Obama ha escrit una carta de lloança a Joe Biden, que va ser el seu vicepresident. Una carta en què no hi ha cap referència a Kamala Harris i en la qual Obama augura que els demòcrates navegaran "aigües inexplorades":

"En els propers dies navegarem aigües inexplorades. Però tinc una confiança extraordinària que els líders del nostre partit seran capaços de crear un procés del qual surti un candidat destacat."

Barack Obama i Joe Biden en una imatge del 2008 (REUTERS/John Gress)

El Comitè Nacional Demòcrata tenia previst fer una votació virtual a principis d'agost per determinar el seu candidat, abans de fer la convenció del partit a Chicago del 19 al 22 d'agost.

Però alguns sectors del partit consideren que elegir el candidat en una votació telemàtica abans de la Convenció denota una manca de transparència. Per això és possible que finalment tot quedi obert i la nominació es faci durant els dies de la Convenció Demòcrata a Chicago.


Tot en mans dels delegats demòcrates?

En aquest cas, els 4.000 delegats triats durant les primàries demòcrates del gener i juny tindran un pes crucial. En el procés de primàries, els delegats es van comprometre a votar per Biden --que va obtenir el 87% dels suports en no tenir cap rival significatiu--.

Però aquest compromís no passa directament a Kamala Harris i ara, davant la renúncia de Biden, són lliures de votar altres candidats.

El que sí que heretarà Kamala Harris són els diners que havia recaptat la candidatura Biden-Harris durant la campanya feta fins ara.

Tots els escenaris estan oberts i, d'aquí al 19 d'agost, es dilucidarà si els Demòcrates arriben a una convenció amb totes les negociacions fetes i amb una única i clara candidatura o si serà una convenció "de trencament" amb més d'un candidat amb possibilitats real d'obtenir el suport d'un sector significatiu dels delegats.

Si aquesta segona possibilitat és la que s'imposa finalment, els diferents candidats hauran de negociar in situ amb els delegats en plena convenció per guanyar-se el seu vot.

Podrà proclamar-se candidat definitiu aquell que aconsegueixi el vot de 1.968 delegats. Es podran fer tantes rondes de votació com siguin necessàries fins a arribar a la xifra màgica.

És una situació que el Partit Demòcrata no viu des de fa més de 70 anys. Com ha dit Obama, un escenari "d'aigües inexplorades".

 

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut