Una de les platges de Benidorm
Una de les platges de Benidorm (Europa Press/Joaquín Reina)

Hotels a tocar del mar i amnistiar urbanitzacions il·legals: la proposta del govern valencià

Experts i partits de l'oposició ja s'han mostrat en contra d'una proposta que suposaria desprotegir al voltant de 7.500 hectàrees encara verges del litoral

Lluís ObiolsActualitzat

El govern valencià ha presentat un avantprojecte de llei per modificar la protecció del litoral. Entre altres mesures, obre la porta a la construcció d'hotels a només 200 metres de la costa --quan ara la distància mínima era de 500-- i a amnistiar urbanitzacions actualment il·legals.

A més, a la pràctica, aquesta llei impulsada per l'executiu popular suposaria desprotegir al voltant de 7.500 hectàrees encara verges del litoral i obriria la porta a la construcció de 18.000 nous habitatges en una costa ja molt saturada.

Els grups de l'oposició ja han posat el crit al cel.

Múltiples crítiques

Fins a un 70% del total de la població valenciana viu en els poc més de 500 quilòmetres de litoral, que ja concentra problemes arran de la massificació turística, la construcció d'infraestructures o la regressió de les platges.

Ximo Farinós, catedràtic de Geografia, creu que la nova proposta del govern de Carlos Mazón "torna a la vella filosofia de classificació d'usos del sòl en tres categories: el que seria protegible per si mateix, el que està més o menys transformat però es podria recuperar, regenerar o restaurar i el que, no se sap ben bé per què, no es pot restaurar. I aquest és l'espai de desenvolupament".

Cala La Fustera, a Benissa
Cala de la Fustera, a Benissa (Comunitat Valenciana / Europa Press)

Des de l'àmbit polític, Ramon Abad, del Partit dels Socialistes, parla directament d'un model "corrupte".

"La construcció salvatge al nostre territori, eliminant el que ens queda de costa, és tornar al model Camps i Zaplana de corrupció."

Fins i tot Vox, ara ja fora del govern, sembla que no l'hi posarà fàcil al PP: demana que el text es tramiti com a projecte de llei per introduir-hi esmenes, com assenyala la portaveu adjunta Ana Vega.

"S'obre la porta per tornar als temps de l'urbanisme salvatge, permetent la construcció i urbanització de, pràcticament, tot el que queda de costa."

Justament aquest dimarts, l'organització ecologista Greenpeace va presentar un informe on denuncia que 7 de cada 10 platges del litoral valencià han perdut sorra durant l'última dècada. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientTurismeHabitatgePaís ValenciàCarlos Mazón
Anar al contingut