Hospitals i CAP reprogramaran proves, visites i operacions no urgents a causa del coronavirus

El sistema sanitari de Catalunya es reorganitza per fer front al coronavirus: es revisen programacions, cirurgies i tractaments no urgents

Actualitzat

L'Institut Català de la Salut ha demanat als centres d'atenció primària (CAP) que apliquin mesures per reduir l'afluència de públic. A més, s'ajornen visites i proves que no siguin urgents per evitar exposicions innecessàries a possibles contagis de coronavirus.

Són algunes de les mesures per disminuir l'afluència de persones als CAPs i evitar desplaçaments i riscos innecessaris, sobretot per als pacients més fràgils.

També s'estan revisant les programacions als hospitals, tant cirurgies com tractaments que es puguin ajornar, per la necessitat de garantir les Unitats de Cures Intensives i el personal necessari, ja sigui pel coronavirus o altres patologies greus o urgents.

El sistema sanitari de Catalunya es reorganitza així per fer front de manera eficaç als contagis de coronavirus que puguin venir. La previsió és que augmentin els pròxims dies.

Els hospitals i centres sociosanitaris es preparen per fer front a les necessitats (ACN/Laura Figuls)

No anar al CAPs si no cal

L'Institut Català de la Salut, l'ICS, ha enviat un comunicat a tots els CAPs en què demana que apliquin mesures. Es vol evitar exposar el màxim de pacients i professionals a possibles contagis, garantint les necessitats assistencials.

Els professionals han de mirar les seves agendes i decidir què es pot reprogramar o fer visites telefònicament.

S'ajornen proves rutinàries com les revisions bucals (PIXABAY/Michal Jarmoluk)

A més a més, s'ajornaran les proves, de rutina, que suposin un risc de contagi per als professionals com espirometries, cribratges de fons de l'ull, obturacions dentals o revisions bucodentals a escolars

També és possible que professionals jubilats tornin a exercir si hi ha falta de personal.

Estar preparats per a un augment de casos de coronavirus

En els pròxims dies, el nombre d'afectats de Covid-19 es preveu que segueixi augmentant, i de forma més intensa. No tothom necessitarà estar-se en un hospital, però sí reorganitzar el sistema sanitari. En aquest sentit, s'està treballant per garantir els recursos necessaris.

Es revisen les programacions quirúrgiques que no són greus o urgents (PIXABAY)

Segons Xènia Acebes Roldán, directora de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, "s'estan revisant les programacions quirúrgiques d'aquests dies i fent els reajustos necessaris" per decidir en funció de la situació de cada hospital i segons cada pacient.

"En determinats hospitals, en determinats pacients, sempre que la cirurgia no sigui urgent, per un càncer o no demorable, doncs en funció de la situació puntual de l'hospital."


Garantir les UCIs

El més complicat és l'atenció dels pacients greus. Fins a aquest dimecres, són 18 a Catalunya. Les places a les Unitats de Cures Intensives, UCI, són limitades i requereixen personal especialitzat. Cal reservar-les per a qui les necessiti amb urgència, sigui pel Covid-19 o per altres patologies. Per això, segons ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, s'estan posposant les operacions que podrien requerir aquesta atenció, però que es poden deixar per a més endavant.

 "Ja s'han donat instruccions, també que tot allò que no sigui prioritari i urgent que es pugui evitar en aquest període inicial. Els centres ja s'estan adaptant per veure quins espais guarden, reserven, en gestió de llits."

Els hospitals garantiran les UCI pel coronavirus com altres patologies greus (PIXABAY/Silas Camargo)

El Departament també ha contactat amb els hospitals privats, per si cal en algun moment utilitzar les seves instal·lacions i personal. Per fer front a tot això i reforçar el sistema, la Generalitat ha aprovat una partida extraordinària de diners. 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut