Hospital de campanya a Quatre Camins: així es viu el coronavirus a les presons

22 positius nous a Quatre Camins eleven a 48 els casos d'interns amb coronavirus a les presons catalanes

Anna Teixidor Colomer / Marc Faro CostaActualitzat

Els departaments de Justícia i Salut han posat en marxa un nou hospital de campanya a Quatre Camins per la detecció, aquest dissabte mateix, de 22 nous positius al mòdul 4 de la presó. Encara s'està a l'espera dels resultats de 65 tests més. 

Tot i això, s'ha decidit que els interns es quedin a Quatre Camins i no se'ls traslladarà ni a l'hospital penitenciari de Terrassa ni al nou centre que s'ha habilitat a Brians 2, amb 22 llits, per a presos que tenen coronavirus amb símptomes lleus.

Des que va començar la crisi sanitària, 48 interns han donat positiu per la malaltia, d'un total de més de 6.800 reclusos. No hi ha hagut cap mort.

 

Pel que fa als professionals que treballen a les presons, 43 han donat positiu en els tests i un 29% de la plantilla està de baixa.

Davant d'aquesta situació, els sindicats qüestionen la gestió que s'ha fet de la pandèmia als centres penitenciaris i demanen més personal, més equips de protecció, així com que es facin més tests de detecció. Diuen que n'hi ha molts que volen tornar a la feina però no tenen l'alta perquè no se'ls hi ha fet la prova.

 

 

 

Confinament a les presons

Gairebé un mes després d'haver decretat l'estat d'alarma, quatre mòduls, una infermeria i una unitat de salut mental estan confinats.
La supressió de les comunicacions amb l'exterior s'ha compensat amb la distribució de més de 200 telèfons i s'ha doblat el nombre de minuts que tenen els interns per fer trucades, algunes de viodeconferència.

 

Blanca Solé, funcionària de presons del Centre Penitenciari Mas d'Enric:

"Ajuntem el fet que tallem les conferències vis-a-vis i per tant l'entrada de droga i se suspèn, al mateix temps, l'entrada de diners que venen de l'exterior, això genera incidents al centre, als patis estan més nerviosos. Però els serveis mèdics estan molt a sobre"

Una situació que preocupa a les famílies, com per exemple el cas d'uns pares que tenen tres filles a la presó i intentaven fer-los arribar diners.

Jaime Amaya, pare d'internes:

"Elles tenen pena per mi, per no veure'm i per la seva mare, que està malalta també. Les nenes em diuen: no et preocupis per nosaltres. No surtis de casa. Però les pobres no tenen ni un duro"

 

Les circumstàncies excepcionals de la Covid-19 han comportat queixes dels interns per la manca de protecció dels funcionaris que la Conselleria de Justícia ha qualificat de petites protestes però els sindicats consideren que han estat incidents greus.

 

 

 

Albert Ducham, funcionari de presons del Centre Penitenciari Brians 1:

"Es va aïllar el problema, aïllar la situació. i s'ha d'admetre que l'administració del centre va actuar ràpid i no s'han produït més fets i s'està intentant gestionar la situació el millor que es pot. La nostra feina va de 0 a 100 a 1. Tot està tranquil i en dècimes de segon tot es torça"

Un de cada tres funcionaris està de baixa o confinat en quarantena. Una circumstància que ha reduït la plantilla. Els treballadors són crítics amb la gestió que s'ha fet de la pandèmia a les presons. Lamenten que s'hagin repartit mascaretes caducades malgrat que el Ministeri de Sanitat les hagi homologat per l'escassetat de material i, sobretot, demanen que els facin proves.

Fernando Fernández, funcionari de presons del Centre Penitenciari Quatre Camins:

"Si des del primer moment tu protegeixes al funcionari, el contacte que hi ha amb l'exterior, el virus no hi entra a la presó. I ha entrat. Al principi deien posa't la mascareta perquè hi haurà alarma social. I l'alarma ja hi és"

Per compensar les baixes i com a mesura excepcional, el departament ha demanat voluntaris perquè els funcionaris dels centres oberts, que han quedat buits, puguin treballar temporalment en altres centres penitenciaris. En el cas que no n'hi hagin seran forçosos.

Col·legi de Metges de Barcelona: presons i confinament d'alt risc

El col·legi de Metges de Barcelona ja alertava aquesta setmana que el confinament en els centres penitenciaris és d'alt risc. Des de la Conselleria de Justícia, però, afirmen que s'està treballant amb el Departament de Salut per gestionar els casos de coronavirus i que la situació està continguda.

Armand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima:

"En l'àmbit de presons, de moment, la contenció, està en unes xifres molt gestionables però evidentment pot passar que en els pròxims dies hi hagi algun pic més de nous positius. Aquesta setmana rebrem més material i farem reposicions. A hores d'ara tots els funcionaris tenen la protecció adequada. És obvi que a nivell mundial hi han hagut problemes en tots els països alhora de disposar de tests per fer les proves. Tothom parla dels sanitaris i de protecció civil, però també s'ha de parlar dels funcionaris dels serveis penitenciaris i de justícia, que desenvolupen una tasca essencial i no es poden quedar a casa"

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut