Plaques solars a la teulada d'un edifici de Molins de Rei
El mercat de la instal·lació de plaques solars en residències s'ha alentit aquest any (ACN/Jordi Bataller)
Barcelona

Holaluz presenta un ERO per reduir gairebé el 30% de la plantilla, uns 200 treballadors

La companyia atribueix les pèrdues de la primera meitat de l'any a la moderació dels preus de l'energia, que ha alentit el negoci de les instal·lacions solars

La comercialitzadora Holaluz ha anunciat un ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació) per acomiadar unes 200 persones, gairebé una tercera part de la plantilla. La companyia, que ho ha comunicat aquest dilluns als treballadors, atribueix la decisió a la caiguda en la demanda d'instal·lacions de plaques solars als habitatges. D'una banda, arran que els preus de l'electricitat s'han moderat i, de l'altra, perquè la inflació ha refredat el consum.

Els col·lectius més afectats seran instal·ladors i personal de vendes. Durant la setmana que ve es constituirà una comissió negociadora amb els treballadors i s'espera que abans de finals d'any es pugui arribar a un acord.

El logotip de la comercialitzadora energètica (Europa Press/Holaluz)


Menys demanda d'instal·lacions solars

La companyia ha argumentat al seu comunicat que "els tipus d'interès elevats i una falsa sensació de moderació de preus deguda a la seva subvenció, així com a la capacitat de les companyies petrolieres i gasistes d'oferir energia molt per sota del preu de mercat a curt termini, han alentit la presa de decisió dels clients residencials sobre la inversió en instal·lacions solars".

Tot plegat ha significat un fre al boom que va registrar-se l'any passat. Aquesta situació ha provocat una caiguda del mercat entre el 25% i el 50% respecte al 2022, ha afegit la companyia.

Holaluz va tancar la primera meitat de l'any amb pèrdues de 20,9 milions d'euros, que contrasten amb els 5,5 milions de beneficis que va obtenir el mateix període del 2022.

La presidenta executiva i cofundadora de la companyia, Carlota Pi, ha assegurat que sent "profundament haver hagut de prendre aquesta decisió", però ha dit que servirà per mantenir-se en el futur.

"Amb aquesta adaptació a la situació temporal del mercat serem capaços de mantenir la nostra posició de fortalesa perquè, quan la conjuntura ho propiciï, continuem liderant la transició cap a un model energètic 100% verd."

Des de finals del 2022 Holaluz, ja havia anat reduint la plantilla unes 50 persones, segons va precisar l'empresa a la presentació dels seus comptes fins al juny.

Tot i les condicions actuals del mercat, la companyia assegura que espera tancar l'any amb unes 3.000 instal·lacions, un nombre similar al del 2022. A més, afegeixen que el marge brut per instal·lació ha crescut d'un 35,7% el 2022 a un 43,8% la primera meitat de l'any i un 50% el tercer trimestre.

Holaluz no és l'única companyia que ha optat per retallar personal davant del fre a la instal·lació de plaques solars. El setembre, l'empresa catalana que també cotitza al BME Growth, SolarProfit, va anunciar un ERO per acomiadar el 30% de la seva plantilla, formada per uns 1.000 treballadors.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaConsumDrets laborals
Anar al contingut