Els efectes de l'incendi a Castellar de la Ribera

"Ho vam haver d'apagar nosaltres": els veïns del Solsonès es queixen dels pocs recursos

L'alcaldessa reclama més dotacions i el president de l'ADF Sol Verd assegura que el dimecres van haver de lluitar sols contra l'incendi
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

La jornada de dimecres, amb fins a tres grans incendis simultanis, va deixar la població de Castellar de la Ribera, al Solsonès, amb cert sentiment d'abandonament.

En la seva extinció, a part de les dotacions de bombers, hi estan col·laborant veïns i diverses associacions de defensa forestal, ADF, de la comarca, però algunes veus es queixen d'haver tingut poc suport.

Dels tres grans focs, el de Castellar de la Ribera va ser el que, segons les crítiques, es va prioritzar menys. L'anàlisi ha canviat totalment després del creixement nocturn de l'incendi i la seva afectació potencial.

Se'n lamentava l'alcaldessa de Castellar de la Ribera, Claustre Sunyer, que assegurava que només l'esforç de veïns i les ADF ha impedit que l'incendi "s'hagués descontrolat més". De fet, Sunyer reclama més efectius de bombers perquè "cada cop que hi ha un foc ens queixem del mateix, i això no pot ser":

"Al final va arribar alguna dotació terrestres però tots estaven en els altres incendis i ens va quedar el territori desprotegit."

Un dels veïns de Castellar, i president de l'ADF Sol Verd, Ermengol Riart, ha explicat a TV3 que han hagut de lluitar contra el foc pel seu compte, sense l'ajuda dels bombers: "Va quedar tot sense efectius... Aquí van arribar les flames i hi havia la gent del territori. Ho vam haver d'apagar nosaltres."

El de Castellar és l'incendi forestal que més preocupa actualment, sobretot perquè els altres dos generen molta menys incertesa. Ho ha dit a última hora del matí, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha assegurat que aquest és el que té més potencial destructiu:

"On hi ha tota l'energia, o més energia, perquè l'energia és a tot arreu, és en el de Castellar, perquè té un potencial molt important i això implica que hi hem d'actuar com més ràpid millor, i com més efectius millor."

Els Bombers anunciaven aquest dijous al matí que hi dedicarien 28 mitjans terrestres i sis d'aeris, però poques hores després actualitzaven la xifra a 40 dotacions terrestres i una d'aèria, també per desviar-ne 7 d'aèries al recent incendi forestal de Lladurs.  

Els tres incendis continuen actius aquest dijous i la situació preocupa els Bombers, especialment per les altes temperatures i la sequedat prevista per tot el dia, i la possibilitat de noves tempestes elèctriques seques que podrien generar nous focus com l'inicial.

Preocupen especialment dos punts: un és la part sud de la masia de Les Berques i l'altre és més al nord, direcció a Bassella (Alt Urgell). L'alcaldessa espera que el foc no arribi al bosc pels "quilòmetres i quilòmetres de massa forestal amb zones de barrancs de molt difícil accés" que hi ha a la zona i les condicions meteorològiques: "Si fa alguna ràfega de vent ens fa por que no se'ns giri el foc i no puguem controlar-lo", explica Sunyer.

Tanmateix, l'objectiu del cos és estabilitzar l'incendi de Castellar de la Ribera durant el dia d'avui. El cos de Bombers treballa amb un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per aconseguir-ho. A banda del de Castellar de la Ribera, crema un incendi a Baldomar, a Artesa de Segre, a la Noguera, i un altre a Corbera d'Ebre, a la Terra Alta.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Incendis Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut