Un grup d'homes segueix el discurs televisat de Hassan Nasrallah en un bar al sud de Beirut (EFE)
Un grup d'homes segueix el discurs televisat de Hassan Nasrallah en un bar al sud de Beirut (EFE)

Hezbollah veu com una "declaració de guerra" els atacs d'Israel amb busques i walkie-talkies

Mentre el líder de la milícia pronunciava el primer discurs des dels atacs amb explosius dels últims dos dies, l'aviació israeliana ha sobrevolat Beirut trencant la barrera del so

Redacció / AgènciesActualitzat

El líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, ha assegurat que l'atac amb dispostius electrònics contra membres de la seva organització és una "declaració de guerra" al poble del Líban. En la primera compareixença des de l'onada d'explosions que va començar dimarts, el líder de la milícia ha apuntat directament al Mossad israelià dels atacs, i els acusa d'haver traspassat "totes les línies vermelles".

Les explosions coordinades dels últims dos dies en dispositius electrònics de Hezbollah, aparells buscapersones i walkie-talkies, han causat almenys 37 morts i més de 3.000 ferits.

Nasrallah ha assegurat, però, que l'objectiu inicial era molt més mortífer i l'atac pretenia "matar 5.000 persones" i crear el caos al sistema sanitari libanès.

Malgrat això, admet que els atacs han causat un gran dany a l'organització, "tant en el front de seguretat com en l'humà", i considera que l'agressió "no té precedents a la història de la resistència al Líban".

Nasrallah avisa Israel: "No pararem de donar suport a Gaza"

Tot i així, el cap de la milícia xïita no ha rebaixat el to bel·ligerant contra Israel i ha avisat el país hebreu que el front de combats al Líban "no s'aturarà fins que acabi la guerra a Gaza".

"Siguin quines siguin les conseqüències i les possibilitats d'èxit, la resistència al Líban no pararà de donar suport a Gaza"

En aquest sentit, ha expressat que "tot l'arsenal i les forces" de Hezbollah estan preparades i que els atacs amb artefactes explosius de dimarts i dimecres tindran "un càstig terrible i una resposta justa".

Processó funerària per dos milicians de Hezbollah morts, aquest dijous a Beirut
Processó funerària per dos milicians de Hezbollah morts, aquest dijous a Beirut (EFE)

El líder de Hezbollah també ha assegurat que si les forces israelianes envaeixen el sud del Líban patiran "un infern" i considera que, si es dona aquest escenari, significaria una "oportunitat històrica" per a la milícia.

També ha assegurat que els habitants del nord d'Israel evacuats pels combats no podran tornar a casa seva, com va prometre aquest dimecres el primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu.

 

L'aviació israeliana sobrevola Beirut durant el discurs

Mentre s'estava emetent el comunicat de Hassan Nasrallah a la televisió, avions de guerra israelians han sobrevolat la capital del Líban. Diversos testimonis recollits per Reuters han descrit que el so eixordador de les aeronaus trencant la barrera del so s'ha pogut sentir des de diversos punts de Beirut.

Just abans que el cap de la milícia aparegués públicament, l'exèrcit israelià també ha comunicat que estaven bombardejant objectius de Hezbollah al sud del Líban. I asseguren que han aprovat ordres per a desplegar més tropes al nord d'Israel.

Imatges de l'impacte de projectils disparats des del Líban i interceptats per les defenses antiaèries israelianes a Kiryat Shmona, al nord d'Israel, aquest dimecres
Imatges de l'impacte de projectils disparats des del Líban i interceptats per les defenses antiaèries israelianes a Kiryat Shmona, al nord d'Israel, aquest dimecres (EFE)

De la seva banda, la resistència xiïta ha expressat que han reprès els atacs aeris contra el país veí. L'exèrcit hebreu ha comunicat la mort de dos soldats israelians per l'impacte de diversos projectils llançats per Hezbollah aquest dijous contra una base militar al nord d'Israel.

Poc després, un dron carregat amb explosius hauria impactat a la regió de Galilea Occidental, al nord del país hebreu, i hauria causat dos ferits, un de gravetat, segons han recollit diversos mitjans israelians.

Els Estats Units demanen "contenció" i l'Iran atia les brases

Washington ha reaccionat amb preocupació a l'escalada recent en el conflicte armat entre Hezbollah i Israel. El secretari d'estat nord-americà, Anthony Blinken ha demanat que no augmenti la tensió a la zona i s'ha mostrat preocupat que una possible escalada faci "encara més difícil" aconseguir un alto el foc a Gaza.

En aquest sentit, ha expressat que el cessament de les hostilitats d'Israel a la Franja encara és "possible i necessari".

El president francès Emmanuel Macron també ha explicat que s'ha comunicat amb alts càrrecs polítics i militars del Líban, i també el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Assegura que els ha demanat que es "continguin", en l'actual escenari d'escalada després de l'onada d'explosions contra membres de Hezbollah.

Per la seva banda, l'Iran s'ha posat en contacte amb la milícia xiïta per donar-los suport i ha expressat que Israel patirà una "aclaparadora resposta per part de l'eix de la resistència". Segons mitjans estatals, el comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària s'ha comunicat amb el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah.

L'autoanomenat "eix de la resistència" el formen l'Iran i els grups armats regionals afins, com ara Hezbollah, al Líban; els Houthis, al Iemen; i les Forces de Mobilització Popular, a l'Irak.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaLÍBANHezbolà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut