Investigadors treballant al laboratori de l'ICAC
Catalunya al dia

"Hem de sortejar taules perquè no hi ha espai": els centres de recerca a Tarragona diuen prou

Reclamen al govern que deixi de centralitzar els recursos només a Barcelona i que inverteixi en infraestructures

Enllaç a altres textos de l'autor

Ricard Buigues

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

@ricardbuigues

Els quatre centres de recerca de la Generalitat del Camp de Tarragona reclamen al govern que deixi de centralitzar els recursos només a Barcelona i que inverteixi en infraestructures. Denuncien que no tenen espai per als seus investigadors i reivindiquen inversions clau per continuar amb la seva tasca.

La directora de l'IPHES, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Marina Mosquera, assegura que han arribat a una situació límit, per exemple, pel que fa a l'espai. Els investigadors "no hi caben i gairebé tots estan teletreballant", assegura.

"Tenim més d'un centenar de persones que venen de programes de convocatòries competitives, i no hi ha espai. Pràcticament hem de sortejar les taules."

Irene Cazalla restaurant els fragments de crani de Neandertal trobats a l'Abric Romaní
Irene Cazalla restaurant els fragments de crani de neandertal trobats a l'Abric Romaní (Maria D Guillén/IPHES-CERCA)

El director de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, Joan Vendrell, explica que, amb més de 400 professionals, aviat complirà 20 anys i segueix sense tenir seu pròpia.

Estan distribuïts per l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus, el Verge de la Cinta de Tortosa i l'Institut Pere Mata. A l'àrea de recerca del Joan XXIII hi treballen 40 persones en 300 metres quadrats.

"Hi ha investigadors que treballen a les biblioteques dels hospitals o fan teletreball."

L'Institut Sanitari Pere Virgili utilitza dependències de l'Hospital Joan XXIII (IISOV-CERCA)

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica també necessita espai. La seu actual, ubicada al nucli antic de Tarragona, ha quedat petita. Un altre centre, l'Institut Català d'Investigació Química, també signa la reclamació, on adverteixen que la manca d'inversions posa en perill la capacitat de generar coneixement.

Vendrell assegura que arrosseguen un problema històric per la falta d'inversió des de fa més d'una dècada.

"No és qüestió d'un, dos, o tres governs. Històricament la inversió que s'ha fet al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre sempre ha estat bastant per sota del que seria desitjable i recomanable."


Centres de recerca d'excel·lència

A Catalunya hi ha 42 centres CERCA, dels quals 32 són a Barcelona. N'hi ha tres a Lleida, tres més a Girona i quatre a Tarragona.

La directora de l'IPHES, Marina Mosquera, demana al govern que descentralitzi les inversions perquè ara "tot va cap a Barcelona. És com una inèrcia que ningú es qüestiona", afirma. I conclou que no poden seguir així.

Els quatre centres CERCA de Tarragona han traslladat les seves queixes als grups parlamentaris perquè intervinguin per trobar una solució a la falta de recursos i espai.

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut