Chicago, Estats Units

Harris aspira a augmentar l'avantatge sobre Trump amb la nominació d'aquesta setmana

Comença la convenció demòcrata a Chicago amb bons auguris i amb Trump intensificant la campanya per contrarestar l'impuls de la substituta de Biden

Josep Maria Camps Collet / agènciesActualitzat

L'aspirant a presidir els Estats Units, Kamala Harris, ha arribat aquest dilluns a Chicago, on fins dijous se celebra la convenció del Partit Demòcrata que oficialitzarà la seva candidatura a presidir el país.

S'espera que aquesta convenció li doni encara més visibilitat i presència mediàtica i faci pujar el lleu avantatge que els sondejos li donen per davant del rival republicà, Donald Trump.

El primer discurs important de la convenció serà aquest dilluns i anirà a càrrec de l'actual president, Joe Biden, que molt probablement convidarà Harris a l'escenari per compartir l'arrencada de la trobada demòcrata.


Unitat demòcrata després del relleu

Serà el segon moment en què es visualitzarà la unitat que el partit s'està esforçant en demostrar, després del míting conjunt que van fer tots dos dijous de la setmana passada a Washington.

Aquest dilluns també es farà l'acte oficial en què Harris acceptarà la nominació demòcrata, però el moment àlgid serà el dijous, quan farà el discurs en què exposarà les línies mestres de com vol que sigui la seva presidència, discurs que tancarà la convenció.

Durant els qualtre dies també hi intervindran pesos pesants del partit: aquest dilluns l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton parlarà abans de Biden i aquest dimarts serà el torn de l'expresident Barack Obama.

Harris saluda els membres d'un equip universitari de futbol americà, diumenge en un acte de campanya a Aliquippa, a Pensilvània (Reuters)

Un aspirant a vicepresident de l'ala esquerra

Dimecres serà l'expresident Bill Clinton el que s'adreçarà als participants en la convenció, en la qual l'altre protagonista serà l'aspirant a vicepresident, l'actual governador de Minnesota, Tim Walz.

Representant destacat de l'ala més esquerrana dels demòcrates, Harris va escollir Walz fa dues setmanes per compensar el seu propi liberalisme, considerat de tendència conservadora i de dretes.

En un mes, doncs, el panorama per als demòcrates s'ha capgirat: de viure un debat intern ple de tensions pels dubtes sobre la capacitat de Biden per ser president durant quatre anys més, s'ha passat a un estat gairebé d'eufòria.

Només Gaza pot fer ombra a Harris

Això és degut a l'energia i els encerts de Harris des que Biden va decidir no presentar-se a la reelecció, i a l'èxit dels seus actes de campanya, en què omple estadis i galvanitza els seus seguidors, en un ambient que s'ha comparat amb el de les campanyes d'Obama.

Gairebé tot fa augurar que la convenció serà una passejada triomfal per a l'aspirant. Només la guerra de Gaza amenaça de pertorbar-ho, amb manifestacions propalestines al carrer convocades per unes 200 organitzacions.

La intenció és frenar el suport incondicional dels Estats Units a Israel mentre continuï atacant i matant els palestins a Gaza, i alguns membres de la convenció estan pressionant perquè el partit canviï de parer.


La contracampanya de Trump

Per intentar impedir que la convenció demòcrata faci augmentar la distància a les enquestes, Donald Trump intensificarà la seva campanya durant la setmana, amb actes a Pensilvània, Arizona, Nevada, Michigan i Carolina del Nord.

Segons estimacions de la cadena CBS, que analitza i agrupa moltes enquestes diferents, Harris tenia aquest diumenge un 46,4% d'intenció de vot, mentre que Trump comptava amb un 43,8%, una diferència del 2,6%, quan a finals de juliol estaven pràcticament empatats.

 

Un pòster amb la imatge de la candidata demòcrata, Kamala Harris, i el lema "Endavant", aquest diumenge a Florida (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut