Les ostatges Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak, en el moment de ser alliberades per milicians de Hamas (Reuters)
Les ostatges Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak, en el moment de ser alliberades per milicians de Hamas (Reuters)

Hamas allibera dues dones israelianes d'edat avançada

Un nou balanç fet públic aquest dilluns per Israel xifra en 222 els ostatges en mans de Hamas des de l'atac del 7 d'octubre

Redacció/AgènciesActualitzat

Hamas ha anunciat que ha alliberat dues ostatges més, Nurit Yitzhak i Yochved Lifshitz, dues dones grans de nacionalitat israeliana, segons ha informat l'agència Reuters. Les dues dones, de 85 i 80 anys, ja han arribat al pas de Rafah, entre la Franja de Gaza i Egipte, segons l'agència de notícies pública egípcia.

L'anunci arriba tres dies després de l'alliberament de Judith i Natalie Raanan, mare i filla, que van ser les primeres ostatges alliberades per l'organització islamista. En total, per tant, ja són 4 les ostatges posades en llibertat.

Hamas ha justificat la posada en llibertat de les ostatges per "raons humanitàries", el mateix argument que va fer servir divendres en l'alliberament de les dues ciutadanes nord-americanes.

Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak, les dues ostatges alliberades per Hamas aquest dilluns (Reuters)
Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak, les dues ostatges alliberades per Hamas aquest dilluns (Reuters)

L'organització ha apuntat que la posada en llibertat s'ha produït arran de la mediació de Qatar i Egipte. Per la seva banda, les autoritats israelianes han dit que no han participat en cap negociació per l'alliberament de les ostatges.

El Comitè Internacional de la Creu Roja ha assegurat que han "facilitat l'alliberament" de les dues ostatges i les han transportat fins a fora de Gaza.
 


"Hem decidit posar-les en llibertat per raons humanitàries i causes de mala salut. Malgrat això, l'enemic va rebutjar rebre-les divendres passat", apunta Abu Ubaida, portaveu de les Brigades Al-Qassam, el braç armat de Hamas, en un comunicat publicat al compte de Telegram.

Ubaida ha afegit que s'han decidit a alliberar les dues ostatges, malgrat que Israel "s'ha negat des de divendres a acceptar rebre-les". El portaveu del braç armat de Hamas ha acusat el govern israelià de "continuar descuidant" les persones capturades a la Franja.

De fet, ha assenyalat que van oferir posar-les en llibertat aquest diumenge, però Israel va rebutjar-ho.

Les dues dones alliberades per Hamas, en l'ambulància que les ha traslladat fins al pas de Rafah
Les dues dones alliberades per Hamas, en l'ambulància que les ha traslladat fins al pas de Rafah

222 ostatges en mans de Hamas

En un nou balanç fet públic aquest dilluns, Israel xifra en 222 els ostatges en mans de Hamas després de l'atac massiu del 7 d'octubre passat des de Gaza.

"Fins ara, s'ha informat les famílies de 308 caiguts de les Forces de Defensa d'Israel i de 222 persones segrestades", ha dit en un discurs televisat el portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari. El portaveu militar ha assenyalat que, entre els ostatges, hi ha "diversos ciutadans estrangers".

Aquesta xifra no inclou Judith i Natalie Raanan, posades en llibertat aquest divendres.

L'alliberament de les quatre ostatges posades en llibertat els últims dies podria no ser l'últim. Hamas es planteja posar en llibertat una cinquantena d'ostatges amb nacionalitat estrangera, segons publica la televisió israeliana i24 News.

Dues dones demanen l'alliberament dels ostatges en mans de Hamas en una manifestació aquest dissabte a Tel-Aviv
Dues dones demanen l'alliberament dels ostatges en mans de Hamas en una manifestació aquest dissabte a Tel-Aviv (Reuters/Janis Laizans)


Incursió israeliana de matinada

"Continuem actuant per tots els mitjans disponibles perquè els segrestats tornin sans i estalvis a casa", ha assegurat el portaveu de l'exèrcit. Segons ha anunciat Hagari, durant la matinada d'aquest dilluns s'han fet "batudes localitzades" a zones de l'interior de Gaza, adjacents a la tanca de separació, per intentar obtenir informació sobre els ostatges.

En les incursions, les tropes també "han atacat objectius terroristes", segons l'exèrcit. En una d'aquestes incursions, un soldat israelià ha mort i tres més han resultat ferits per l'impacte d'un míssil antitanc disparat per milicians palestins.

El divendres 13 d'octubre, les forces armades israelianes ja van fer una incursió a Gaza per localitzar els ostatges. La unitat d'elit de l'exèrcit Sayeret Matkal és l'encarregada d'intentar alliberar-los i va entrar a la Franja per intentar "buscar proves que permetessin localitzar els ostatges".

La qüestió dels ostatges és una de les raons que han fet endarrerir l'anunciada ofensiva terrestre d'Israel a Gaza. Segons ha publicat The New York Times, els Estats Units han traslladat a Israel la necessitat d'endarrerir-la perquè l'alliberament dels ostatges, entre els quals hi ha ciutadans estrangers, és una prioritat i cal més temps per negociar.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra Hamas-IsraelHamàs
Anar al contingut