El secretari general de l'ONU al pas fronterer de Rafah (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Guterres avisa des de Rafah: "Prou d'aquest malson sense fi. És l'hora d'un alto el foc"

El secretari general de l'ONU ha qualificat d'"ultratge moral" el bloqueig d'Israel a l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza

RedaccióActualitzat

L'endemà que el Consell de Seguretat de l'ONU rebutgés una proposta d'alto el foc a Gaza, pel veto de la Xina i Rússia, el secretari general de les Nacions Unides ha cridat a tornar a les negociacions per l'establiment d'una treva immediata.

"El món ja en té prou a aquest malson sense fi. Res justifica el càstig col·lectiu sobre la població palestina. Ara, més que mai, és l'hora d'un alto el foc immediat", ha advertit en una roda de premsa al costat egipci del pas fronterer de Rafah --que connecta la península del Sinaí amb l'enclavament palestí--.

Aquest dilluns, el Consell de Seguretat de l'ONU tornarà a debatre una proposta d'alto el foc. Guterres també ha qualificat d'"ultratge moral" el bloqueig d'Israel a l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza.

Segons les autoritats egípcies, més de 7.000 camions carregats de menjar i medicaments estan aturats per la falta d'autorització d'Israel per entrar a la Franja.

Un grup de civils palestins fugint del nord de Gaza (REUTERS/Ramadan Abed)

"Una llarga fila de camions a un costat del pas, i la llarga ombra de la fam a l'altra banda. Això és més que tràgic, és un ultratge moral", ha denunciat el secretari general de l'ONU.

D'altra banda, Guterres ha suplicat a Hamas "esperit de compassió" per l'alliberament immediat els ostatges, coincidint amb el mes sagrat del Ramadà.

És la segona visita del cap de les Nacions Unides al pas de Rafah des de l'esclat de la guerra a Gaza, el 7 d'octubre passat, en un moment què l'exèrcit israelià planteja una ofensiva a la localitat palestina homònima, on hi ha un milió i mig de desplaçats pels bombardejos.

Una columna de fum s'aixeca al voltant de l'Hospital Al-Shifa pels bombardejos israelians (Reuters/Dawoud Abu Alkas)

Setge a l'Hospital Al-Shifa

Mentrestant, a la Franja de Gaza, el darrer balanç de víctimes per l'ofensiva israeliana és de 32.142 morts i 74.412 ferits.

L'exèrcit d'Israel assegura que entre els morts de les darreres hores hi ha 170 suposats milicians de Hamas.

Estarien amagats a l'Hospital Al-Shifa, el principal de la Franja i un dels pocs centres sanitaris que queden dempeus al nord. Ara sota setge de les tropes israelianes, perquè creuen que és un quarter de la milícia islamista. 

A conseqüència de la falta d'electricitat, de menjar i de tractaments mèdics pels combats als voltants de l'hospital, almenys divuit pacients d'Al-Shifa han mort des de dilluns.

El Ministeri de Salut gazià també denuncia que 240 interns i familiars han estat detinguts per les forces israelianes.  

 

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut