El secretari general de l'ONU, António Guterres, adreçant-se a l'assemblea general que arrenca aquest dimarts

Guterres, a l'ONU: "El món no es pot permetre que el Líban es converteixi en una nova Gaza"

El mandatari portuguès ha denunciat el cost civil de l'escalada bèl·lica del Pròxim Orient i avisa que el Líban està "al límit de l'abisme"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha obert la setmana d'alt nivell de les Nacions Unides fent un advertiment: "El Líban està al llindar de l'abisme. El món no es pot permetre que el Líban es converteixi en una altra Gaza".

La setanta-novena Assemblea General arrenca aquest dimarts amb els atacs israelians al Líban dominant les converses multilaterals. Segons les darreres dades del govern libanès, 558 persones han mort en tres dies d'ofensiva d'Israel.

En aquest sentit, davant dels líders internacionals, el mandatari portuguès ha denunciat el cost civil de l'escalada bèl·lica del Pròxim Orient. "Els civils n'estan pagant el preu, amb un nombre cada cop més gran de morts, vides i comunitats destrossades", ha assenyalat Guterres.

La guerra a Gaza s'apropa a l'any del seu esclat, amb més de 41.000 morts. Per això, Guterres assegura que és l'hora d'una pau justa a la regió, basada en el dret internacional i les resolucions de l'ONU.

"Com pot acceptar el món el futur d'un estat que inclou un gran nombre de palestins sense cap llibertat, drets ni dignitat? Res pot justificar el càstig col·lectiu a Gaza", ha exclamat, referint-se a Israel, entre aplaudiments.

Un edifici destruït després dels bombardejos a Beirut d'aquest dimarts al migdia (Reuters/Elizabeth Frantz)

Tot defensant la solució de dos estats per a Israel i Palestina, Guterres ha interpel·lat l'estat jueu per torpedinar els intents de negociació de l'alto el foc a la Franja. "Als qui segueixen soscavant aquest objectiu, amb més assentaments, més apropiacions de terres... els pregunto: 'Quina és l'alternativa?'".

"La impunitat és políticament indefensable i moralment intolerable"

El cap de les Nacions Unides també ha denunciat la impunitat d'alguns governs, sense mencionar-los directament però citant les guerres a la Franja de Gaza, a Ucraïna i al Sudan. "Poden trepitjar el dret internacional, poden violar la Carta de les Nacions Unides. Poden envair un altre país i assolar societats senceres. I no passarà res. El nivell d'impunitat al món és políticament indefensable, i moralment intolerable".

Durant el seu discurs, Guterres ha fet balanç dels conflictes del món i ha conclòs que la situació és "insostenible". El mandatari ha assenyalat les guerres, la desigualtat i la incertesa pel canvi climàtic com els factors desestabilitzadors a nivell mundial.

"Les divisions geopolítiques segueixen aprofundint-se. El planeta segueix escalfant-se. Les guerres es desencadenen sense saber com acabaran. Ens estem acostant a un lloc inimaginable, un polvorí que corre el risc d'endrapar-se el món".

Aquest dimecres s'ha convocat d'urgència una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació al Líban. 

Biden advoca per una solució negociada

Després de la contundent intervenció del secretari de Nacions Unides, ha estat el torn dels Estats Units. El president Joe Biden --que parla per última vegada davant de l'assemblea--, ha reiterat el dret d'Israel a defensar-se i ha traslladat a Hamas i Hezbollah la responsabilitat de l'escalada al Pròxim Orient. "El món no es pot acovardir davant dels horrors del 7 d'octubre", ha assegurat Biden. 

Ara bé, el mandatari nord-americà es mostra optimista per la resolució del conflicte. "Una guerra a gran escala no beneficia a ningú. Encara que la situació s'hagi agreujat, segueix sent possible una solució negociada, en què els Estats Units treballen amb Qatar i Egipte". 

El president Joe Biden ha traslladat la responsabilitat de l'escalada a Hamas i Hezbollah

Washington ha intentat, sense èxit, mediar entre Israel --el seu alitat regional-- i Hamas per un alto el foc a Gaza i l'alliberament dels ostatges israelians. "Ara és el moment perquè les parts pactin els termes, retornin els ostatges, assegurin la seguretat d'Israel i Gaza, i alleugin el patiment posant fi a aquesta guerra", ha insistit Biden. 

No obstant, després de diverses rondes negociacions, la guerra amenaça d'expandir-se al Líban, amb una ofensiva israeliana en curs i amb Hezbollah intercanviant foc des del 7 d'octubre. 

 

ARXIVAT A:
Israel Palestina Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut