Compreses de tela i una copa menstrual
Els productes d'higiene menstrual com la copa o les compreses de tela són més sostenibles i econòmics que els productes d'un sol ús(iStock)

Guia pràctica de productes menstruals sostenibles: copa, calcetes i compreses de tela

Quantes hores es pot portar la copa menstrual? És recomanable per a adolescents? Com es renten les compreses de tela? Quina vida útil tenen les calcetes menstruals?

RedaccióActualitzat

La copa, les calcetes menstruals o les compreses de tela són productes d'higiene menstrual cada cop més utilitzats, en detriment dels tampons o les compreses d'un sol ús. Perquè són més sostenibles o perquè suposen un estalvi econòmic, cada cop més dones i altres persones que menstruen els fan servir durant la regla, després de parir o fins i tot per a pèrdues d'orina.

Quan és millor fer servir cadascun d'ells? Com s'han de rentar? Quant de temps duren? Són dubtes que responem amb l'educadora sexual i menstrual Laura Ferrer.

La copa menstrual

La copa és probablement el producte d'higiene menstrual reutilitzable que més s'ha popularitzat. Està feta de silicona o de plàstic quirúrgic i això fa que no provoqui al·lèrgies i estigui lliure de tòxics. A més, pot durar fins a 10 anys, si es conserva bé.

N'hi ha de diferents mides, adaptades a l'edat i els cossos de cada persona --per exemple, haver parit o no condiciona l'amplada de copa necessària--. Generalment les marques comercials ofereixen tres talles: la petita, la mitjana i la gran.

Com es posa: si notes la copa, no està ben posada

Es posa amb les mans molt netes. Per introduir-la, primer l'has de plegar: o bé en forma d'U o bé en forma còncava. Ajupida, amb una mà t'obres els llavis vaginals, i amb l'altra introdueixes la copa en direcció lleugerament inclinada, cap a l'esquena.

"No cal introduir-la gaire, només una mica, perquè si et passes et pot fer mal", assegura Laura Ferrer. De fet, subratlla que si la portes ben posada no l'has de notar.

Un cop introduïda, la copa ha de fer un efecte de ventosa. Ho sabràs quan sentis un "plop", que és el so que fa la copa quan es desplega. Si no ho has sentit, es recomana aixecar-se i moure el maluc, com si estiguessis ballant, fins que faci aquest sorollet.

Ho mostra en aquest vídeo de 12 segons:


La terapeuta recomana fer servir un mirall les primeres vegades que l'empris, una pràctica que, subratlla, també "contribueix a l'autoconeixement dels mateixos genitals".

Quant de temps es pot portar?

Dependrà del moment de la menstruació en què et trobis i la quantitat de sang que hagi de recollir la copa. Així, pot durar entre unes dues i sis hores o, fins i tot, tota la nit. Això sí: no es recomana portar-la més de 12 hores.

En tot cas, segons la terapeuta menstrual, no es recomana fer servir només la copa durant tota la menstruació. "Quan la sang menstrual baixa pel canal vaginal, el que està fent és netejar i hidratar", explica. "Si portes la copa sempre, fas com un tap", afegeix Ferrer.

Per això recomana alternar diferents productes d'higiene --la copa, les calcetes, l'esponja, les compreses...--. "Depenent de com et sentis, utilitza'n un o altre", diu.

Com es treu la copa?

Per treure-la cal rentar-se les mans, introduir-se els dits i pressionar la part baixa de la copa per eliminar l'efecte ventosa.

Una vegada extreta del cos, es renta amb aigua o, si en tenim, sabó amb pH neutre. I ens la podem tornar a introduir, i així durant tota la menstruació.

Un cop s'acaba la regla es podria tornar a bullir, però la terapeuta subratlla que quan és veritablement important fer-ho és abans de posar-te-la el primer dia de la regla.

Com s'ha de rentar?

Perquè duri 10 anys s'ha de cuidar bé. Això implica rentar-la adequadament. L'educadora Laura Ferrer subratlla que sempre s'ha de bullir la copa un minut abans de fer-la servir per primer cop.

També es pot fer després de cada regla, però subratlla sobretot desinfectar-la el primer dia d'ús.

Durant la menstruació, després de cada ús,n'hi ha prou amb rentar-la amb aigua o amb un sabó neutre. Si ets en un lavabo públic i no tens aquesta opció, pots simplement buidar la sang al vàter i tornar-te-la a posar, amb les mans netes prèviament.

Una dona aguanta una copa menstrual plegada
La copa menstrual pot ser de diferents mides (iStock)

És recomanable per a adolescents?

"És molt important no forçar mai les adolescents a fer servir la copa menstrual", afirma l'educadora sexual. Malgrat que n'hi ha de pensades per a elles, segons explica la terapeuta sexual, "no estan acostumades a introduir-se res dins el cos i és un espai molt íntim". Per això, conclou: "Cadascú ha de valorar si li ve de gust".

Les calcetes menstruals

També les calcetes menstruals es poden trobar ja a la majoria de comerços especialitzats en roba interior i moltes farmàcies. Són calcetes elaborades amb productes orgànics, que li donen un tacte agradable per a la pell de la vulva.

També tenen productes que neutralitzen l'olor i, alhora, que són transpirables i no hi ha risc que la sang traspassi a la roba.

També són antial·lèrgiques i antibacterianes i tenen una vida útil que, en funció de l'ús, poden ser anys.

Quant de temps es poden portar?

Les calcetes menstruals tenen una capacitat d'absorció equivalent a la de dos tampons.

En funció del moment de la menstruació en què et trobis, duren més o menys: des de dues hores i fins a tota la nit.


I si no soc a casa, com faig el canvi?

Un dels aspectes que pot incomodar en l'ús de les calcetes menstruals és què faig amb les brutes si me les he de canviar fora de casa. La terapeuta sexual recomana portar un petit necesser a sobre per poder guardar-les i fer el canvi.

Segons Laura Ferrer, el que fa molta gent és combinar l'ús de la calceta amb una compresa de tela, que posen a sobre per a les primeres hores. Així, en el moment del canvi només et treus la compresa de tela i et deixes les calcetes.


Com s'han de rentar?

L'educadora menstrual recomana posar-les primer en remull amb aigua freda. Després, rentar-les amb un sabó preferiblement ecològic, a mà o a la rentadora, i no afegir-hi suavitzant, perquè assegura que pot perdre capacitat absorbent.

També subratlla que és important que s'assequin a l'ombra, per evitar que el sol les destenyeixi i que quedin encartonades, amb un tacte més rugós i desagradable.

Compresa de tela traronja i la funda de tela per guardar-la
Les compreses de tela es poden rentar a mà o a la rentadora (iStock)

Les compreses de tela

Les compreses de tela, com les calcetes menstruals, també estan fetes amb material orgànic, agradable per a la pell, i són antial·lèrgiques i antibacterianes.

N'hi ha diverses mides, fins i tot adaptades per a tangues, i models per a més o menys flux. Són útils per a persones de qualsevol edat i també aptes per a postparts i pèrdues d'orina.

Ferrer les recomana per a persones que comencen a menstruar o per als primers o últims dies de la regla. "Moltes adolescents poden portar una compresa de tela plegada a la motxilla per si els ve la menstruació a les colònies o a mitja classe, perquè sabem que pot venir quan menys t'ho esperes", afirma la terapeuta sexual.

Quant de temps les puc portar?

Com en els productes anteriors, poden durar entre dues i sis hores, i també tota la nit, en funció del moment de la menstruació en què et trobis o el flux que hagin d'absorbir.

Amb tot, Laura Ferrer recomana tenir-ne unes quantes.

Com s'han de rentar?

Per rentar-les, com passa amb qualsevol taca de sang, el millor és fer servir aigua freda. Pot ajudar afegir-hi bicarbonat.

En aquest cas, també es recomana l'ús de sabó ecològic i es poden posar a la rentadora amb la resta de la roba. Això sí, millor sense suavitzant.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut