Deixar el telèfon exposat a la llum del sol és un dels errors més habituals en moments d'alta temperatura i pot afectar molt negativament el re…
Deixar el telèfon exposat a la llum del sol és un dels errors més habituals en moments d'alta temperatura i pot afectar molt negativament el rendiment del dispositiu i de la seva bateria (Christopher Stark - Unsplash)

Guia per protegir el mòbil i els dispositius electrònics dels efectes de la calor

Les temperatures extremes afecten severament la vida de bateries i components electrònics dels nostres dispositius. Els fabricants recomanen no utilitzar-los quan se superen els 35 graus, però hi ha més estratègies

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Les temperatures extremes, fredes o calentes, són un dels pitjors enemics dels delicats dispositius electrònics. Per això, les onades de calor afecten també, i molt, la salut de telèfons i ordinadors, que amb les altes temperatures poden veure com esgoten la bateria més ràpidament, redueixen el seu rendiment i, finalment, escurcen notablement la seva vida útil.

A l'estiu, se suma la calor ambiental a l'escalfor que produeix el mateix funcionament dels dispositius, que pot arribar a ser molt elevada. En condicions normals, un processador, per exemple, acostuma a assolir entre 40 °C i 65 °C en funcionament.

Quan s'executa una aplicació relacionada amb vídeo (videotrucades, videojocs o consum de vídeo en línia), la temperatura del processador pot arribar a pujar fàcilment fins al voltant dels 85 ºC. Si la temperatura ambient ja és alta, la combinació pot ser fatal.

Els processadors s'acostumen a escalfar molt més que la resta de components i suporten fàcilment estar per sobre de 50 graus, però també poden patir sobreescalfament en dies calurosos
Els processadors s'acostumen a escalfar molt més que la resta de components i suporten fàcilment estar per sobre de 50 graus, però també poden patir sobreescalfament en dies calorosos (iStock)

Qualsevol dispositiu afectat per temperatures excessivament altes pot arribar a fondre els circuits o el processador, provocar cremades als seus usuaris i, encara pitjor, les seves bateries incorporades -el component que pateix més amb la calor- poden acabar explotant.

Davant els episodis de calor, les empreses distribuïdores i fabricants de components electrònics comparteixen una sèrie de recomanacions per evitar que les nostres pantalles se sobreescalfin i mirar d'allargar la seva salut el màxim de temps possible.


Els consells dels fabricants

Nintendo i Valve han estat, aquest any, les primeres grans empreses tecnològiques a advertir els seus usuaris sobre la necessitat de protegir els dispositius de les altes temperatures, davant les onades de calor que han situat molts països amb mitjanes per sobre dels 35 graus.

Totes dues empreses col·locaven, precisament, en els 35 ºC el límit de temperatura ambient que recomanen per utilitzar els seus dispositius de joc, la Nintendo Switch i l'Steam Deck. Més enllà d'aquesta xifra, els dispositius comencen a "disminuir el seu rendiment" per protegir-ne els components.

A partir dels 40 ºC, fins i tot, poden arribar a "apagar-se per protegir-se (i protegir-te) de possibles danys". Aquest comportament és traslladable a qualsevol dispositiu electrònic.

Les recomanacions per evitar que els aparells pateixin un sobreescalfament són les estratègies habituals en dies calorosos, però compten amb els seus matisos:

  • Fugir de l'exposició directa al sol. Deixar un telèfon o un ordinador al sol, sense una cobertura que li faci ombra, és un dels pitjors errors. Si és possible, utilitzar l'aparell en un lloc fresc i evitar llocs com la platja o la piscina.
  • Desar el dispositiu en un lloc ben ventilat. Tancar un dispositiu en un espai on no corre l'aire acaba sobreescalfant-lo, ja que a la temperatura ambient s'hi suma l'excés de temperatura del mateix aparell. És especialment desaconsellable deixar-lo en un lloc que es pugui anar escalfant, com l'interior d'un cotxe, especialment si es tanca en espais estrets com la guantera. Si es pot col·locar el dispositiu enmig d'un corrent creuat o a la sortida d'un aire condicionat, molt millor.
Les temperatures extremes, per sota de 0 graus o per sobre de 35 graus, poden fer malbé els components electrònics dels dispositius
Les temperatures extremes, per sota de 0 graus o per sobre de 35 graus, poden fer malbé els components electrònics dels dispositius (iStock)
  • Evitar un ús perllongat i intensiu. Utilitzar el telèfon o un dispositiu amb bateria durant molta estona, amb aplicacions intensives (videojocs o apps de reproducció de vídeo) l'escalfa irremeiablement, i això pot suposar un problema si la temperatura ambient ja és alta de per si.
  • No carregar el telèfon mentre està en ús. La càrrega del telèfon és un procés que genera molta calor i, en un dia calorós, cal evitar sumar-hi la temperatura que es genera si s'està utilitzant. Si es pot triar, és preferible evitar la càrrega ràpida, que escalfa i degrada molt més la bateria.

Si el dispositiu amb què treballem o que volem protegir de la calor és un dispositiu fix, com per exemple una videoconsola, o un PC o portàtil, cal tenir en compte un parell de particularitats:

Primer, cal netejar bé els conductes de ventilació. Els ordinadors acostumen a incorporar un sistema de refrigeració per ventilació, indispensable en situacions de més calor. L'obertura, però, acostuma a acumular pols. La brutícia fa molt menys eficient la dissipació de calor i afavoreixen que els components interns s'escalfin o que els ventiladors hagin de fer un sobreesforç sorollós i de gran consum energètic.

Una neteja adequada de les obertures i ventiladors, així com de l'interior del dispositiu, és imprescindible a l'estiu: amb un esprai d'aire comprimit cal expulsar qualsevol resta de pols per assegurar una refrigeració òptima. És preferible evitar l'aspirador, ja que sovint acumula electricitat estàtica que també pot ser perillosa.

Exemple de com el rendiment de l'ordinador portàtil disminueix lentament a causa de l'acumulació lent de pols en l'aire als dissipadors de calor interns, reduint el rendiment i augmentant el soroll de
El rendiment d'un dispositiu electrònic disminueix lentament a causa de l'acumulació de pols en l'aire als ventiladors i dissipadors de calor interns, i redueix el rendiment i augmenta el soroll (CC 3.0 - Dale Mahalko - Viquimèdia)

Segon, és necessari col·locar els dispositius en un lloc estratègic. S'ha de tenir en compte alçada, amplitud, context i corrents d'aire:

  • Alçada: L'aire més calent és menys dens i, per tant, tendeix a pujar. Situar el dispositiu arran de terra afavorirà que estigui menys exposat a l'escalfor.
  • Amplitud: Cal evitar els llocs estrets, ja que impedeixen la dissipació efectiva d'aire i provoquen la recirculació d'aire calent. Els dispositius no s'han de col·locar en llocs petits, ni estrets ni tancats. Mai s'ha de colocar roba, hule o plàstics obstruïnt la sortida d'aire d'un dispositiu: treballar a l'estiu amb el portàtil sobre el llit o la taula amb una estovalla gruixuda no és bona idea si el dispositiu té el ventilador a la part de sota.
  • Context: S'ha d'evitar la col·locació de dispositius electrònics un sobre l'altre que sumin les seves temperatures o s'aportin calor mútuament. Un bon espai entre dispositius en funcionament els oferirà més garanties d'aire fresc.
  • Corrents d'aire: Si és possible, posar un dispositiu en un lloc ben ventilat, com el creuament de dues estances amb corrent d'aire, per garantir una aportació d'aire més fresc al dispositiu electrònic.

Una altra possibilitat és utilitzar gadgets de refrigeració. Un estand refrigerador, aquella espècie de safata amb ventiladors, és una bona opció per a dissipar la calor d'un portàtil que tingui les obertures de refrigeració a la part inferior.

En el cas d'un ordinador d'escriptori, els components extra de refrigeració són fàcils d'aplicar, però es pot consultar la botiga informàtica de confiança per veure opcions i tenir ajuda en la instal·lació.


Què fer si el telèfon s'escalfa massa

Si notem que el nostre aparell electrònic està massa calent o la seva pantalla ens mostra un missatge que ens adverteix sobre les altes temperatures que ha agafat el dispositiu, hi ha diverses maneres de refredar-lo prou perquè torni a funcionar de forma habitual.

El missatge de sobreescalfament d'un dispositiu acostuma a aparèixer amb prou antelació per impedir que mantingui temperatures pernicioses durant massa temps
El missatge de sobreescalfament d'un dispositiu acostuma a aparèixer amb prou antelació per impedir que mantingui temperatures pernicioses durant massa temps (XDA Developers)
  • Retirar la carcassa que protegeix l'aparell
  • Activar el mode estalvi d'energia
  • Apagar les ràdios del dispositiu: wifi, bluetooth, dades mòbil, GPS... Activar el mode avió, per fer-ho tot de cop
  • Apagar aplicacions en segon pla i evitar les aplicacions de vídeo, o deixar de carregar-lo
  • Ventilar el dispositiu amb corrent d'aire o allunyar-lo de les fonts de calor
  • Apagar el dispositiu i reiniciar-lo quan s'hagi refredat
  • Actualitzar el programari per tenir les darreres optimitzacions de rendiment instal·lades

En la majoria de casos, el telèfon s'hauria de refredar amb seguretat en poca estona. Si el problema persistís, s'hauria de portar a reparar.

En tot cas, mai s'hauria de refredar de cop, col·locant-lo en superfícies o substàncies fredes, com tampoc neveres o, sobretot, congeladors: les temperatures per sota dels 0 graus també poden degradar el dispositiu.

 

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaOnada de calor
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut