Guia bàsica de l'inici del curs: tot el que has de saber sobre el retorn a les aules

Com seran les classes? Quines ràtios hi haurà? Cal portar mascareta? Hi haurà extraescolars? T'oferim les respostes a les preguntes més freqüents en la tornada a l'escola més atípica per la Covid

Actualitzat

Després de sis mesos sense anar a l'escola, un milió i mig d'alumnes tornen aquest dilluns a les aules. Començaran un curs diferent i incert, seguint mesures de seguretat per evitar contagis i amb l'objectiu que, tot i la pandèmia, sigui tan presencial com sigui possible.

Els centres educatius fa dies que preparen els protocols a seguir a l'hora de prevenir i actuar davant casos de coronavirus entre alumnes i professors.

Aquesta és la guia bàsica de com serà la tornada a l'escola i les principals indicacions que han de seguir tant l'escola com les famílies.

 

Com seran les entrades i sortides?

Per evitar aglomeracions, es farà de manera esglaonada i per diferents accessos. Es recomana als centres que prenguin la temperatura als alumnes, però les famílies ho han de fer abans de sortir de casa. Els pares i mares no podran entrar a l'escola sense cita prèvia.
 

Com funcionaran les classes?

Cada alumne tindrà el seu grup de convivència estable, que no tindrà relació amb els altres grups, tampoc al pati. Es prioritzaran les activitats a l'aire lliure. Alguns centres han sol·licitat poder utilitzar carrers o espais municipals. Les aules es ventilaran un mínim de 3 cops al dia.

 

S'haurà de portar mascaretes?

Els docents i els alumnes de secundària hauran de portar mascareta tota l'estona, encara que estiguin amb el seu grup bombolla. Només se la poden treure els mestres d'infantil si els entorpeix molt la feina.

En el cas dels alumnes d'infantil no és obligatori i els de primària l'hauran de portar a l'aula, de moment, les dues primeres setmanes de curs. A partir d'aquí, i depenent de la situació epidemiològica de cada zona, es decidirà setmanalment si cal o no.

Escoles sentinella: 50 centres per fer seguiment de la Covid al món educatiu
La mascareta serà obligatòria a partir dels 6 anys (ACN/Blanca Blay)

Quina serà la ràtio?

El Departament d'Educació ha recomanat que els grups siguin de 20 alumnes com a màxim, però (no és obligatori) es prioritza l'estabilitat del grup (que siguin grups estancs) i hi ha centres que no han pogut fer la ràtio i un 30% dels grups continuaran amb 25 alumnes o més.


Com serà el menjador?

S'haurà de garantir la distància entre cada grup i, si no és possible, fer torns o buscar espais alternatius. I no hi podrà haver elements per compartir a les taules.
 

Què passarà amb les extraescolars?

Es recomana que sempre que es pugui es facin a l'aire lliure i que els grups siguin el més estables possible. I extremar les mesures de protecció: s'hauran de fer amb distància i mascareta. Tot i així, moltes escoles han decidit no oferir-ne a l'espera de com evolucioni la pandèmia.

 

Quan no s'ha de portar els infants a l'escola?

Quan tinguin febre a partir de 37 i mig, tos, dificultat per respirar, fatiga, dolors musculars i mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea i, en el cas dels infants més grans i els adolescents, si han perdut l'olfacte o el gust. Si tenen mocs o mal de coll, podran anar a classe sempre que no tinguin cap altre símptoma.

 

Què s'ha de fer si apareix algun d'aquests símptomes?

Posar-se en contacte amb el CAP, i el metge o metgessa valorarà si cal fer la PCR. Si surt positiu, es farà la prova a tot el grup estable, que haurà de fer 14 dies de quarantena, encara que es doni negatiu. Si el que dona positiu és un docent se seguirà el mateix protocol. El Departament d'Educació s'ha compromès a cobrir les baixes tan bon punt se sàpiguen.

 

S'ha fet PCR al professorat?

No, ni està previst fer tests massius a tot el personal. A partir del 21 de setembre, però, i durant 2 mesos es faran mig milió de PCRs tant a alumnes com a docents de diferents centres.

 

Es pot arribar a tancar una escola?

Si hi ha casos positius a més d'un grup, les autoritats sanitàries estudiaran què fer en cada cas en funció de les circumstàncies del centre i l'estat de la pandèmia. Si no es poden fer classes presencials, el curs continuarà a distància. I en cas d'un nou confinament, les escoles es mantindran obertes per als fills dels treballadors essencials i els menjadors oferiran àpats per a famílies vulnerables.
 

Com serà el transport escolar?

Hi haurà assignat un seient per tot el curs. La mascareta també serà obligatòria a partir de 6 anys i recomanada a partir dels 3. No s'hi podrà menjar ni beure.
 

I les reunions?

S'hauran de fer telemàtiques, tant internes com amb les famílies. Només seran presencials les imprescindibles i de 10 persones màxim.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut