Un tanc israelià prop de la frontera entre Israel i la Franja de Gaza (Reuters/Amir Cohen)
Un tanc israelià prop de la frontera entre Israel i la Franja de Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Guerra Hamas-Israel: quina és la història que ens ha dut a aquest conflicte etern?

Des de l'administració dels britànics el 1946 i la guerra dels Sis Dies de 1967 o la del Yom Kippur de 1973, al repartiment actual

Actualitzat

L'evolució del repartiment del control d'aquesta part del món en quatre mapes. Dos bàndols maltractats per la història i eternament enfrontats per una terra, que fins al 1946 era un territori sota administració britànica i on vivien els palestins juntament amb nuclis de població jueva.

 

Quan va acabar aquest mandat britànic, i després d'una important arribada de milers de jueus després de la Segona Guerra Mundial, l'ONU va decretar aquest repartiment en dos Estats, amb Jerusalem com a ciutat sota administració internacional.

 

Els palestins i els països àrabs no van acceptar aquesta solució i una coalició de països àrabs van declarar la guerra a Israel. Pels israelians és la guerra de la independència, pels palestins, la Nakba, la catàstrofe que va representar el desplaçament obligat de centenars de milers de persones de les seves terres.

 

Després de la guerra, Israel va guanyar territori i aquest és el repartiment vigent fins a la guerra dels Sis Dies, el 1967, en què Israel es va tornar a imposar a una nova coalició àrab amb Egipte, Síria i Jordània.

Des de llavors, amb més guerres pel camí, com la del Yom Kippur de 1973, amb acords com els de Camp David, de 1978, que segellava la pau entre Israel i Egipte, o els d'Oslo, de 1994, que establien la creació de l'Autoritat Nacional Palestina, hem arribat al mapa actual.

 

Actualment, el territori palestí es limita a la Franja de Gaza i al territori de Cisjordània, esquitxada per assentaments israelians, que li donen aquest aspecte de discontinuïtat i que actualment és un focus de conflicte permanent i potser l'escenari d'un futur esclat d'enfrontament militar.

ARXIVAT A:
IsraelGuerra Hamas-IsraelHamàs
Anar al contingut