Guàrdies civils denuncien "escarnis organitzats" i "insults de bombers" el 2-O

Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Marató d'agents de la Guàrdia Civil per la sala segona del Tribunal Suprem. El primer citat a declarar dels 11 guàrdies civils, entre els quals diversos caps de caserna, és l'agent de la guàrdia civil S24635E, un dels agents que va denunciar la cassolada del 2 d'octubre de 2017 a la Seu d'Urgell.

Segons ha explicat, un miler de persones que estaven organitzades, "amb bombers perfectament uniformats", es van concentrar a la porta de l'hotel on estaven allotjats, l'Hotel Nice, i cridaven: "Fora les forces d'ocupació" o "Els carrers seran sempre nostres", mentre picaven de mans i feien sonar les cassoles. En aquest sentit, ha assegurat:

"Vam sentir intimidació, perquè no podíem sortir de l'hotel".

L'agent ha manifestat que van haver de canviar d'allotjament perquè el propietari de l'hotel Nice se sentia pressionat i no els va voler renovar l'estada per por, però ha matisat que a la resta d'allotjaments no van tenir problemes.

 

Un altre agent de la Seu

En la mateixa línia, ha declarat el guàrdia civil TIP C34336U, que també va estar allotjat a la Seu d'Urgell. Segons ha assegurat el propietari de l'Hotel Nice els va dir que tenia por i que la mobilització estava "organitzada".

"Des del meu hotel vaig observar que estava organitzat, estructurat i  orquestrat."

Ha afirmat que va veure una multitud fent un escarni amb "bombers i tot contra els agents allotjats i que proferien insults com ara "fills de puta" i "assassins". Segons ha admès, li consta que els seus companys ho van passar molt malament. En aquest sentit, ha afegit: 

"No entenc l'odi d'aquella gent, tenint en compte que la nostra intervenció en els col·legis va ser molt lleugera i vam evitar mals majors."

 

Els bombers insultaven

L'agent de la Guàrdia Civil C88411I, que reforçava la seguretat dels edificis públics a Girona, d'altra banda, ha explicat que, sobre les 11.30 del 2 d'octubre, van sentir a la Comandància unes sirenes pel carrer del costat. Van veure que era un comboi de vehicles de bombers, uns 15 vehicles, que els van insultar al seu pas:

"Els ocupants ens feien gestos insultants i cridant contra nosaltres, insults verbals com 'feixistes', 'fills de puta', 'covards'."

L'agent, però, ha manifestat que era habitual que passessin vehicles particulars fent el mateix, aixecant el dit o insultant-nos.

 

Agents denuncien que els vigilaven a Lleida

El tercer a declarar ha estat l'agent de la Guàrdia Civil J73137F que ha explicat dels fets que van passar el 2 d'octubre a la ciutat de Lleida. Segons ha dit, estaven passejant amb dos agents més de paisà perquè tenien permís quan es van adonar que els seguien i els gravaven. Els van dir que els havien reconegut i els va començar a insultar:

"Un dels agents es va adonar que una persona ens podia estar seguint. Llavors, vam fer com una contravigilància; canviem de vorera, i ens vam posar davant de la persona que, en teoria, ens seguia. Aquesta persona va seguir caminant amb el telèfon a l'orella, com si estigués parlant. Amb posterioritat, vam veure que no estava parlant, sinó que ens estava gravant. La que estava al davant nostre, a l'altra vorera, es va treure el telèfon i ens va dir que ens havia reconegut, que érem guàrdies civils, que el dia anterior havíem estat al seu poble; al seu poble, ens comença a insultar, ens va amenaçar ... Ens va cridar fills de puta, ens va dir que ens cagaríem, que ens vanaven a matar".

També ha explicat que els van seguir fins al parador, i quan hi van ser van detectar fotografies seves publicades a Facebook:

"Sortien les nostres cares l'1-O a Artesa. Cridaven la gent a buscar-nos. No vull aquests animals al meu país."

 

El quart agent de la Guàrdia Civil, amb el TIP W79133J, ha confirmat els mateixos fets:

"Passejàvem per Lleida i van detectar que ens seguia un home, Ens va increpar, insultar i amenaçar." 

Tambe ha explicat que l'home - "clarament identificat" els van cerclar en vermell en les fotografies penjades a Facebook." Ara bé, ha assegurat que a través de les notícies, "no sé si és veritat o no, vaig veure que l'havien condemnat a 8 mesos de presó, a aquesta persona, però a mi no m'han notificat res." L'advocat Andreu Van den Eynde, però, ha assegurat abans que la causa es va arxivar.

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut