Projecte d'ABO Energy a Kells, Irlanda del Nord
Projecte d'ABO Energy a Kells, Irlanda del Nord

Guardar electricitat per a quan en falti: així és la planta de bateries projectada a Vilademuls

El primer projecte per emmagatzemar energia renovable a Catalunya ja ha iniciat els tràmits per començar a construir-se l'any vinent

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

La primera planta de bateries de Catalunya per emmagatzemar electricitat s'està començant a projectar a Vilademuls, al Pla de l'Estany. Es tracta d'una infraestructura que permet acumular energia renovable i injectar-la a la xarxa en hores en què no fa ni sol ni vent. És un projecte de l'empresa Abo Energy, que ha estat la primera a Catalunya a iniciar els tràmits amb el Ministeri de Transició Ecològica.

Si tira endavant, s'hi instal·laran diversos contenidors semblants als que porten els vaixells de mercaderies, que seran hermètics. En total, ocuparan unes 2 hectàrees, força menys terreny que el que sol ocupar un parc de plaques solars, segons ha explicat a Catalunya Ràdio la directora de projectes d'Abo Energy, Vanessa Nolasco:

"És un projecte que, amb molta capacitat, ocupa poc espai. No ocupa una gran extensió de territori com passa amb altres tipus de tecnologies."

La planta projectada és de gairebé 51 megawatts i creuen que podrien tenir l'autorització per a les obres durant el 2025.
 

Molts candidats a la cua

Vilademuls és un municipi amb moltes peticions de projectes de renovables per la seva proximitat amb una subestació elèctrica que permet connectar-los a la xarxa. Precisament per l'allau de projectes, actualment hi ha una suspensió de llicències.

Vilademuls és un petit municipi d'uns 800 habitants
Vilademuls és un petit municipi d'uns 800 habitants (Lourdes Casademont/ACN)

Abo Energy diu que vol tirar endavant el seu de la mà del poble i, segons l'Ajuntament, la companyia ha assegurat que proposaran algun tipus de col·laboració perquè els veïns se'n puguin beneficiar. Des del consistori remarquen que els han explicat que hi ha vigent aquesta suspensió, però diuen que escoltaran el que l'empresa els hagi d'exposar.

En qualsevol cas, Nolasco defensa que les línies elèctriques que connectaran la planta amb la subestació seran soterrades.

"Les bateries ocupen 1 hectàrea en un lloc tancat. No té impacte visual des de cap lloc de la població; és a dir, des del nucli urbà no es veuran."

La resta de promotors interessats a fer més plantes de bateries al municipi s'estan coordinant a l'hora de planificar els projectes per aprofitar la mateixa línia de connexió amb la xarxa.

Al conjunt d'Espanya, tot just ara comencen a projectar-se plantes de bateries com aquesta, perquè, en un sistema elèctric on cada cop hi ha més renovables, es fa necessari poder guardar l'electricitat generada.

En ser un tipus d'infraestructura recent, encara no té una normativa pròpia, però Alemanya i Irlanda són dels primers països on sí que s'han començat a fer realitat.

ARXIVAT A:
Medi ambientEnergiaInfraestructuresSostenibilitatTecnologiaCrisi climàticaEmpresa
Anar al contingut