Veneçuela

La crida de l'opositor Juan Guaidó a la sublevació militar tensa Veneçuela

Les forces armades bolivarianes mantenen la fidelitat al govern de Nicolás Maduro mentre opositors i partidaris del govern continuen mobilitzats als carrers

RedaccióActualitzat

El govern de Veneçuela assegura que l'exèrcit del país continua fidel al president Nicolás Maduro i que els efectius militars que aquest dimarts han donat suport a "l'intent de cop d'estat" de Juan Guaidó no passen de la trentena.

El ministre d'Afers Estrangers veneçolà, Jorge Arreaza, ha afirmat que "Maduro és al lloc de comandament i té el control de la situació al país", i ha acusat directament als Estats Units d'estar al darrera de la crida a la sublevació de l'exèrcit que ha fet l'autoproclamant president Juan Guaidó, que té el suport de bona part de la comunitat internacional.

El país torna a viure hores de màxima tensió en un capítol més del pols que mantenen des de fa mesos Nicolás Maduro i Juan Guaidó. L'oposició manté la mobilització al carrer per fer caure el govern chavista, malgrat que la cúpula militar, amb el ministre de defensa al capdavant, ha expressat el seu suport a Maduro.

El president no ha fet cap aparició pública en tota la jornada, però des del seu compte de Twitter ha fet una crida als seus simpatitzants a defensar el govern:

 

 

Tot ha començat de matinada a Veneçuela quan militars que fan costat a Guaidó han alliberat el líder opositor Leopoldo López, que estava sota arrest domiciliari des de feia 5 anys.

Guaidó i López i un petit grup d'uniformats s'han traslladat fins a la base militar de La Carlota, als afores de Caracas, des d'on l'autoproclamat president ha fet una crida a l'exèrcit perquè se li uneixi i aconseguir "l'inici del final de la usurpació" de Maduro com a president del país.

 

 

Guaidó ha gravat un missatge en vídeo en un dels accessos a la base, perquè els militars no els han deixat entrar a l'interior del recinte. Després de la crida de Guaidó, centenars d'opositors a Maduro s'han concentrat a la plaça Altamira de Caracas, considerada un bastió dels partidaris de l'autoproclamat president.

 

 

Paral·lelament els seguidors de Maduro s'han concentrat a l'exterior del palau presidencial de Miraflores seguint la crida del president de l'Assemblea Nacional Constituent, progovernamental, Diosdado Cabello, de "defensar la revolució".

 

"Convidem a tot el poble de Caracas a venir al palau de Miraflores. Som aquí. Si Déu vol, vinguin cap a Miraflores perquè ens trobi en el palau defensant la revolució, defensant el nostre poble immediatament."

 

De moment no es tenen notícies que cap caserna militar s'hagi sublevat contra el govern de Maduro.
 

Leopoldo López, a l'ambaixada xilena

El dirigent opositor Leopoldo López, alliberat aquest dimarts del seu arrest domiciliari, s'ha traslladat aquest vespre a l'ambaixada de Xile a Caracas. Segons el ministre xilè d'Afers Estrangers, Roberto Ampuero, López, la seva dona i la seva filla són hostes de l'ambaixador. De moment s'ignora si el polític té intenció de demanar asil polític a Xile.

 


Enfrontaments a La Carlota

Els únics enfrontaments de què es té constància fins ara han passat en un dels accessos a la base militar de La Carlota, on manifestants contraris a Maduro s'han enfrontat amb pedres i pals contra els militars que donen suport al govern.

Els efectius de la Guàrdia Nacional han contestat amb gasos lacrimògens, mànegues d'aigua i perdigons, i fins i tot han envestit els manifestants amb els seus vehicles cuirassats. De moment, però, no s'ha registrat cap víctima mortal.

 

 

Tres mesos de tensió

El moviment que ha fet Guaidó aquest dimarts és el més important fins ara per intentar persuadir l'exèrcit perquè deixi de donar suport a Maduro i abraci la causa de l'oposició. Però si es confirma la falta de suport i la crida a la sublevació acaba fracassant, el futur de Guaidó es podria veure compromés.

Des que es va autoproclamar president, el govern de Maduro ha actuat amb molta prudència contra Guaidó, i s'ha limitat a retirar-li la immunitat parlamentària i a obrir investigacions per malversació, però un eventual fiasco podria donar ales al règim per detenir-lo.


Espanya no donarà suport a cap cop militar

El govern espanyol ja ha donat suport a Juan Guaidó, que considera la "persona legitimada per conduir una transformació democràtica" de Veneçuela. La ministra portaveu, Isabel Celaá, de tota manera, ha volgut deixar clar que La Moncloa "no dona suport a cap cop militar".

"Desitgem amb totes les nostres forces que no hi hagi cap vessament de sang. Donem suport a un procés democràtic pacífic a Veneçuela. Apostem per la celebració immediata d'eleccions per elegir un nou president."

 

 

Celaá també ha informat que s'han activat totes les vies consolars de "protecció de la nostra colònia", que està rebent una atenció especial.

 

Manifestacions a Madrid Barcelona

Centenars de veneçolans que viuen a Espanya s'han manifestat aquest dimarts a la tarda per expressar el seu suport a Juan Guaidó. A Barcelona unes dues-centes persones s'han concentrat a la Plaça catalunya.

 

 

I a Madrid, els manifestants han omplert la Puerta del Sol.

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut