El Masnou

Grups d'extrema dreta inflamen les protestes contra els centres de menors tutelats

Experts en grups d'extrema dreta alerten que aprofiten la sensació d'inseguretat per treure'n profit electoral

RedaccióActualitzat

En la concentració davant de l'Ajuntament del Masnou i davant d'un alberg que acull menors tutelats en aquesta població es van poder identificar coneguts membres de grups d'ultradreta. La presència de persones de fora del Masnou, algunes amb vinculacions amb partits d'extrema dreta, mostra fins a quin punt aquests grups utilitzen el malestar veïnal per canalitzar actituds xenòfobes.

En un vídeo penjat a la xarxa es pot veure davant el centre de menors estrangers, a primera fila, amb megàfon a la mà i cridant consignes racistes, a Jordi de la Fuente, militant de Vox. Al seu perfil de Twitter, De la Fuente va penjar poques hores després un vídeo on llançava informacions falses contra el col·lectiu de menors estrangers:

"Vinc del Masnou, una població que ara està patint les conseqüències de la meravellosa política d'integració amb els denominats MENA. Recentment, noies han estat agredides i violades per ells, és igual, a totes les comarques, a tots els pobles. Els veïns s'han concentrat de forma pacífica davant l'Ajuntament i ens hem trobat que el meravellós alcalde del Masnou, d'ERC, Jaume Oliveras, que abans tenia simpaties per Terra Lliure, ha enviat els seus gossos de presa en una contramanifestació per dir que els veïns són racistes i que no s'aprofitin les agressions masclistes per parlar de racisme."

De la Fuente demana "mà dura" per frenar aquest tipus de delinqüència o, si no, diu, el poble "farà justícia pel seu compte":

"O parem això i s'imposa una llei dura i ferma d'estrangeria perquè els delinqüents no puguin entrar ni marxar sense càstig del nostre país, o bé els polítics deixen mans lliures a les forces d'ordre perquè puguin aplicar la llei,  o bó pot passar que el poble faci justícia pel seu compte."

 


Un missatge que no s'adiu amb les dades sobre delictes comesos a Catalunya. Segons les estadístiques, el col·lectiu de menors estrangers tutelats no comet més delictes que la resta de la població. La impunitat, també falsa, d'aquests menors, és un altre dels missatges incendiaris que proliferen per magnificar casos puntuals d'agressions sexuals.

Aquesta no és la primera vegada que Jordi de la Fuente lidera mobilitzacions veïnals contra col·lectius estrangers; també va participar en la que es va fer contra la mesquita del carrer Japó de Barcelona.

Segons l'expert en moviments d'ultradreta Xavier Rius, hi ha personatges especialitzats a aprofitar la sensació d'inseguretat davant un fet violent puntual per guanyar protagonisme i treure'n rèdits electorals:

"Ells el que fan davant d'un problema molt complexe és sacsejar la sensació d'inseguretat, arrossegar gent del municipi que sí té aquesta sensació de por complexible, i aixi ells guanyar poder i protagonisme. I aprofitaran qualsevol situació de problemàtiques que hi hagin per sacsejar-les i, lluny de donar propostes positives i realistes, demanen l'expulsió i tancament dels llocs. "

 

La ultradreta, un fenomen cada cop més visible de la qual, segons l'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, a Catalunya n'hi ha una vintena de grups, als quals s'atribueixen més de 300 agressions en els últims dos anys.

ARXIVAT A:
MenorsExtrema dreta
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut