Greta Thunberg, portada a Time (Reuters)

Greta Thunberg, portada de Time com una "líder de la pròxima generació"

L'activista sueca de 16 anys passa de manifestar-se sola a convocar més d'1,6 milions de joves contra el canvi climàtic en 9 mesos

Actualitzat

L'activista sueca Greta Thunberg és portada de la revista nord-americana Time nou mesos després d'haver iniciat la seva protesta contra el canvi climàtic, que mobilitza centenars de milers de joves al món. La jove surt retratada en una suggerent imatge de la fotògrafa holandesa Hellen van Meene, que l'ha situat en un fosc parlament suec amb un vestit verd llampant, un vestuari que contrasta amb la imatge habitual de l'activista. En la fotografia res és fortuït.

La revista qualifica Thunberg com una "líder de la pròxima generació" A banda d'ella, Time proposa 9 joves carismàtics més, entre els quals hi ha la cantant catalana Rosalía.

 

 

En aquests 9 mesos, la jove de 16 anys ha dirigit les seves reclamacions directament als líders mundials parlant a la Conferència de l'ONU contra el Canvi Climàtic a Polònia, COP24 de Katowice, al Parlament europeu, al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i al papa Francesc. A totes les cites ha mantingut sempre el mateix i contundent missatge: "Hem d'actuar per parar el canvi climàtic."

 

Thunberg emocionada en ser aplaudida al Parlament Europeu (Reuters)


El seu missatge està calant entre els joves, que es van sumant a la causa. Fa nou mesos, a penes parlava. Ara arrossega multituds:

"Abans, mai no parlava quan estava a les classes o amb els meus companys. Però ara estic parlant al món sencer."

 

Un inici en solitari

Greta Thunberg té la síndrome d'Asperger, una forma lleu del trastorn de l'espectre autista, i amb 11 anys va patir una depressió severa quan estudiava el canvi climàtic. La primavera passada es va recuperar i va començar a mobilitzar-se per "canalitzar la seva tristesa cap a l'acció", com ha revelat a l'entrevista a Time.

"Vaig sentir que res tenia sentit i no tenia sentit anar a l'escola si no hi havia futur. Em vaig comprometre amb mi mateixa a fer tot el que pogués per marcar la diferència."

Fa nou mesos Greta Thunberg es manifestava en solitari (Reuters)

 

Primer va començar manifestant-se en solitari els divendres davant el Parlament suec a Estocolm, amb una pancarta que deia: "Vaga escolar pel clima". Amb poc temps va tenir més de 600.000 seguidors a Twitter i lentament altres joves i adolescents universitaris van començar a sumar-se a la vaga fins a crear el moviment "Divendres pel futur"

 

"Crec que quan comencem a comportar-nos com si estiguéssim en una crisi existencial, podrem evitar el col·lapse climàtic i ecològic. L'oportunitat de fer-ho no durarà gaire. Hem de començar avui."

 

Manifestació massiva de joves a Itàlia, a l'abril (Reuters)

 

L'activista atribueix la seva determinació a la síndrome d'Asperger que pateix perquè li fa veure el món "de manera diferent". Ser diferent, assegura, no és una debilitat, sinó una fortalesa:

 

"Veig les mentides més fàcilment."

 

A l'entrevista de Time es poden llegir els testimonis dels seus companys de classe, les seves entrevistes amb personatges com Barack Obama o l'activista Naomi Klein, que ha estat la seva gran influència. Klein, tanmateix, creu que Thunberg ja no necessita el seu consell:

 

"No crec que em digni a dir a la Greta el que hauria de fer en el futur. Ella segueix el seu propi camí amb tanta claredat i els seus enormement bons instints."

 

"Ara parlo al món sencer", celebra Greta Thunberg (Reuters)

 

Time recull també paraules de la mare de la jove i fins i tots els comentaris despectius i les amenaces dels seus detractors. Conservadors i negacionistes del canvi climàtic l'han titllat de "titella" i l'han acusat d'estar subvencionada per una "xarxa global de multimilionaris liberals d'esquerra".

 

"És grotesc quan l'única cosa que la gent pot fer és burlar-se'n, o parlar de la teva aparença o personalitat, ja que significa que no tenen cap argument o res més que dir. No deixaré que m'aturin perquè això és molt més important."

 

Tot i els inconvenients, la jove sueca assegura que està disposada a dedicar anys a la causa:

 

"Quan creixi vull poder mirar enrere i dir que vaig fer tot el que vaig poder. Més persones haurien de sentir-se així."

 

 

El discurs de Greta Thunberg és inamovible (Reuters)

 

Manifestació preelectoral i internacional

La manifestació més multitudinària convocada pel moviment va ser el 15 de març, quan 1'6 milions de joves de més de 1.600 ciutats i 130 països arreu del món van concentrar-se convocats per Greta Thunberg. La pròxima acció internacional es farà divendres 24 de maig, justament dos dies abans de les eleccions al Parlament europeu, per pressionar els polítics a adoptar mesures urgents contra l'"emergència climàtica" del planeta.

Lucas Barrero, estudiant de la Universitat de Girona i un dels impulsors del moviment Divendres pel Futur:

"La data s'ha triat per les eleccions europees, encara que la convocatòria ja s'ha estès a tothom i pretén tornar a sortir al carrer per demanar als dirigents una acció ràpida contra l'emergència climàtica."

 

Aquí, la jornada culminarà amb manifestacions a ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao o València.

 

La pròxima manifestació multitudinària serà el 24 de maig (Reuters)

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióCrisi climàticaGreta Thunberg
Anar al contingut