Imatge d'arxiu del parlament grec
El Parlament hel·lè va aprovar la nova reforma laboral amb la majoria absoluta de Nova Democràcia (Reuters/Louisa Gouliamaki)

Grècia ja permet la setmana laboral de 6 dies i 48 hores

Entra en vigor la reforma laboral grega que autoritza les empreses a sumar un sisè dia laboral a la setmana i admet que els treballadors puguin sumar fins a 13 hores diàries entre dues feines

RedaccióActualitzat

Mentre a Espanya el govern negocia amb la patronal una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, a Grècia ha entrat en vigor la llei que deixa via lliure a les empreses imposar una setmana laboral de sis dies.

Des d'aquest dilluns ja és vigent la reforma aprovada pel Parlament grec al setembre, que permet que certes companyies privades, i sota algunes condicions, puguin imposar el sisè dia laboral i 48 hores de feina setmanals als seus treballadors.

La nova llei, a més, permet arribar a treballar fins a 13 hores diàries, perquè autoritza els treballadors a tenir una segona feina d'un màxim de cinc hores diàries que complementi l'activitat principal de vuit hores.

Una mesura "excepcional" que es podria convertir en "comuna"

L'ampliació de la jornada laboral s'admet amb algunes condicions. Ho poden fer, en cas de necessitat, les empreses que funcionen 24 hores al dia. La llei estipula que els empleats rebran un 40% addicional sobre el seu sou diari per aquestes vuit hores extres, mentre que si aquest sisè dia és un diumenge o festiu, l'augment serà del 115%. En queden exclosos els serveis de restauració i turisme.

Tot i que la mesura només es pot aplicar en períodes "excepcionals" d'augment de càrrega de treball, tant els sindicats com l'oposició al govern argumenten que, a la pràctica, la llei convertirà la setmana laboral de sis dies en un fet "comú".

Bombers en la vaga general a Atenes contra la reforma laboral
Imatge d'arxiu d'una vaga general a Atenes, al setembre, contra la reforma laboral (Europa Press/Aristidis Vafeiadakis)

La reforma va tirar endavant gràcies a la majoria absoluta de la conservadora Nova Democràcia, del primer ministre Kyriakos MitsotakisTots els partits de l'oposició hi van votar en contra, des de l'extrema dreta a l'esquerra radical. Segons el govern grec, l'objectiu de la llei és reduir les hores extraordinàries no declarades i l'economia submergida.

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsGrècia
Anar al contingut