Pedro Sánchez i Carmen Calvo, aquest dimecres als passadissos del Congrés
Pedro Sánchez i Carmen Calvo, aquest dimecres als passadissos del Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)
Barcelona

La Moncloa subratlla que la suspensió del Mobile no és "per raons sanitàries"

Carmen Calvo ha insistit que el govern espanyol oferia totes les "garanties i tranquil·litat" perquè es fes el Mobile

RedaccióActualitzat

Després de la cancel·lació del Mobile World Congress, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit que l'executiu està "disposat a entendre" les raons que han portat a la suspensió, però ha remarcat que la decisió no ha estat per "raons sanitàries", perquè Espanya no viu una situació d'alarma pel coronavirus.

En declaracions als mitjans de comunicació al Congrés dels Diputats, Calvo ha recalcat que Espanya "ha complert les recomanacions estrictes" de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha fet una crida a la tranquil·litat:

"Som un país que ha seguit les recomanacions estrictes de l'OMS i tenim un sistema de resposta molt qualificat i molt solvent."

La vicepresidenta del govern espanyol ha insistit que el govern espanyol oferia totes les "garanties i tranquil·litat" perquè es fes el Mobile.

 

 

Sobre els casos de coronavirus, ara batejat com a Covid-19, Calvo ha recordat que en aquests moments només hi ha dos casos a Espanya i que tots dos evolucionen "molt bé".

La vicepresidenta també ha subratllat que les 21 persones repatriades de Wuhan estan a punt de complir la quarantena sense que cap d'elles hagi mostrat símptomes de la infecció.

Molt diferent ha estat la reacció del cap de l'oposició, Pablo Casado. En un tuit, el líder del PP ha qualificat l'anul·lació del Mobile de "mala notícia per a Barcelona i la resta d'Espanya" i ha manifestat el seu "suport" a Barcelona, "una ciutat que pateix la deriva independentista i ara aquest greu perjudici econòmic":

 

 

 

 

Reunió d'urgència del Mobile per decidir si es cancel·la davant les baixes pel coronavirus
Mobile World Congress (Reuters)

 

Vergés i Illa remarquen les garanties sanitàries

Hores abans de la cancel·lació, tant el govern espanyol com la Generalitat reiteraven que el Mobile tenia totes les garanties de seguretat sanitàries per tirar endavant. El ministre i la consellera de Sanitat, Salvador Illa i Alba Vergés, s'han reunit aquest dimecres a la tarda a Barcelona.

Vergés ha volgut donar un missatge de calma i transparència:

"No hi ha cap motiu sanitari per cancel·lar cap esdeveniment a Barcelona, tampoc l'MWC."

La consellera de Sanitat ha recordat que l'OMS ha insistit que viatjar és segur i que s'estan fent fires europees amb total normalitat. També ha dit que, fins ara, s'han fet quatre investigacions per coronavirus a Catalunya i cap no ha donat positiu. De la mateixa manera ha informat que el 061 està rebent una mitjana de 40 consultes diàries sobre aquesta malaltia.

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a l'Hospital Clínic
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a l'Hospital Clínic (ACN / Laura Fíguls)

 

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit que, amb la informació disponible, no hi ha cap raó des del punt de vista de salut pública que recomani cancel·lar cap esdeveniment.

"Si n'hi hagués, ho faríem. Avui no es dona aquest cas."

Illa ha informat que aquest dijous a Brussel·les es reuniran els ministres de Sanitat europeus per tractar aquesta situació i fer-ne un seguiment.

 

 

Degoteig constant de baixes

Hores abans d'anunciar-se la cancel·lació del Congrés, aquest dimecres, les últimes empreses que han anunciat que no vindran a Barcelona han estat Vodafone, Orange, Nokia, Deutsche Telekom i British Telecom.

La japonesa Rakuten ha fet l'anunci a la matinada. Aquest dimarts ho anunciaven Cisco, Facebook, AT&T i Sprint. Des de la primera, que va ser LG, fa una setmana, el recompte de baixes ha superat de llarg la vintena.

 

Un treballador amb màscara surt del recinte on estava previst el Mobile World Congress (EFE/Toni Albir)
Un treballador amb màscara surt del recinte on estava previst el Mobile World Congress (EFE/Toni Albir) (EFE/Toni Albir)

 


Un malson de possibles indemnitzacions

El Mobile va deixar l'any passat prop de 500 milions d'euros a Barcelona. Què passarà amb la cancel·lació d'aquest any? Fonts del sector argumenten que, per a les grans corporacions, la perspectiva d'un sol treballador contagiat, per casualitat, per mil atzars, és un malson de relacions públiques i de possibles indemnitzacions.

Si el congrés fos avui, hauria tirat endavant, encara que amb baixes, com és el cas d'una gran fira tecnològica que aquest dimarts ha començat a Amsterdam, amb 80.000 assistents de tot el món. Però aquests dies de marge han jugat en contra del Mobile.

 

Cancel·lar un esdeveniment que mou centenars de milions d'euros és un maldecap econòmic, però també jurídic. Si una empresa suspèn la seva assistència, n'ha d'assumir el cost. Però, si és l'organització qui cancel·la, els exhibidors que ho tenien tot pagat podrien reclamar.

Els arguments de totes les empreses que havien comunicat la seva baixa eren semblants: prioritzen la seguretat dels treballadors, els clients i els proveïdors pel brot del coronavirus.

 

Dues banderoles del MWC 2020 penjant a la Gran Via de Barcelona, l'11 de febrer del 2020 (Horitzontal).
Dues banderoles de l'MWC 2020 a la Gran Via de Barcelona (ACN/Jordi Bataller)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Mobile World CongressSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut