Tota la iniciativa ha quedat en mans dels mercenaris Wagner, que porten nou mesos intentant capturar Bakhmut (Reuters/Oleksandr Ratushniak)
ANÀLISI

Gran ofensiva russa d'hivern a Ucraïna? Molta tropa però poca tàctica

Els mercenaris Wagner diuen que controlen administrativament la ciutat de Bakhmut i l'exèrcit ucraïnès reconeix que "l'enemic no deixa d'atacar-la per controlar-la del tot"

Nicolás ValleActualitzat

100 dies que revelen el fracàs dels propòsits del Kremlin. 100 dies per conquerir 70 quilòmetres quadrats amb baixes d'entre 500 i 1.000 soldats diaris. 

Les xifres podrien fer pensar que mai no va existir la tan anunciada ofensiva d'hivern. Però el cas és que sí, que va existir, que va ser planificada, que va ser desenvolupada... però que va fracassar al cap de poques hores.

Va començar a principis de febrer. Putin es va fixar com a objectiu completar la conquesta del Donbass. Per fer-ho va planejar una pinça sobre dos pivots: Bakhmut, a càrrec de mercenaris, i Vuhledar, amb el batalló d'elit, els infants de marina del Pacífic. I és aquí on va fracassar. 

L'ofensiva de Vuhledar revela l'estat de l'exèrcit rus. Putin va reunir 20.000 soldats i un centenar de tancs. Molta tropa però poca tàctica. La maniobra va consistir en atacs frontals a través de camps de mines, avanços sense suport d'infanteria, sense unitats de desminatge, sense suport aeri ni de la intel·ligència

L'error del primer atac no es va esmenar. Els oficials van tornar a enviar els tancs i els soldats en la mateixa direcció amb el mateix resultat. Els vehicles avançaven com si fossin tripulats per personal inexpert. Va ser una exhibició d'ineptitud. La següent escomesa va suposar la debacle: 5.000 morts, 50 tancs destruïts, 30 d'abandonats.
 

Els mercenaris Wagner diuen controlar Bakhmut

A Vuhledar es va veure la degradació de la qualitat militar d'un exèrcit convertit en un ànec de fira per als franctiradors i drons d'Ucraïna. Des d'aleshores, tota la iniciativa ha quedat en mans dels mercenaris Wagner, que porten nou mesos intentant capturar Bakhmut.

Aquesta matinada, el seu fundador, Ievgueni Prigojin, ha assegurat que ho tenen a tocar. Segons un missatge que ha difós a Telegram, les seves tropes han hissat una bandera russa a l'edifici administratiu i al barri central de Bakhmut: "Des d'un punt de vista legal, Bakhmut ha estat pres."

L'exèrcit ucraïnès ha admès aquest dilluns que "l'enemic no deixa d'atacar" aquesta ciutat, "intentant controlar-la totalment".

El fundador de Wagner, Yevgeny Prigozhin, en un vídeo de Telegram
El fundador de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha publicat un missatge a Telegram (Reuters)

Les derrotes de Rússia no són encerts dels ucraïnesos

Ucraïna encara no ha rebut els paquets d'ajuda militar de l'OTAN. Per tant, les derrotes de Rússia no són encerts dels ucraïnesos; s'han d'atribuir únicament a una falta de perícia i a l'ansietat del Kremlin.

Moscou tem que Ucraïna assoleixi la paritat militar i tem la seva occidentalització pel que fa a la tecnologia i a la doctrina. 

Les tropes russes, des del gener, es dediquen a cavar trinxeres fins i tot dins de territori rus, al voltant de Bélgorod. Milers de quilòmetres de defenses que arriben fins a Crimea. El que se suposava una gran ofensiva amb un atac massiu és, ara mateix, un enorme sistema defensiu basat en les anomenades defenses Toblerone.

Moscou s'hi juga molt. Encara que Rússia guanyés la guerra, és molt possible que ja s'hagi arribat a un punt de no retorn: que Ucraïna quedi vinculada, per sempre, a l'OTAN i a Occident. 

I un detall: cada cop arriben més imatges del trasllat de tancs T54 al front, autèntiques peces de museu. Tenen 70 anys, els mateixos que Putin.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
Anar al contingut