Un home enarbora una bandera veneçolana en una protesta al carrer, envoltat d'altres jubilats que es manifesten
Protesta de treballadors retirats de l'empresa petroliera estatal PDVSA a Veneçuela (Reuters/Leonardo Fernandez Viloria)

Govern i oposició de Veneçuela acorden iniciar un diàleg amb la intermediació de Mèxic

Es comprometen a treballar per convocar eleccions i perquè s'aixequin les sancions internacionals

Després de diversos intents fallits, aquesta vegada podria funcionar. El govern veneçolà i l'oposició liderada per Juan Guaidó han acordat començar un diàleg amb l'objectiu de resoldre la crisi política i social del país.

Al pacte, les parts es mostren disposades a "acordar les condicions necessàries perquè es facin els processos electorals previstos en la Constitució amb totes les garanties". També entenen que "cal que s'aixequin les sancions internacionals".

L'acord l'han signat al Museu Nacional d'Antropologia de Ciutat de Mèxic. Aquest país centreamericà fa d'intermediador i Noruega tutelarà la negociació amb el suport dels Països Baixos i Rússia.

Jorge Rodríguez, del govern veneçolà; el canceller mexicà Marcelo Ebrard; el diplomàtic noruec Dag Nylander i Gerardo Blyde, de l'oposició
Jorge Rodríguez, del govern veneçolà; el canceller mexicà Marcelo Ebrard; el diplomàtic noruec Dag Nylander i Gerardo Blyde, de l'oposició (Efe/Mario Guzmán)


Les normes del joc

El memoràndum estableix en quin marc s'ha de fer la negociació, tal com ha destacat Luz Mely Reyes, periodista veneçolana i experta en comunicació política:

 

El document l'han rubricat Jorge Jesús Rodríguez Gómez per part del govern, Gerardo Blyde Pérez des de la Plataforma Unitària de Veneçuela i el diplomàtic noruec Dag Halvor Nylander, amb la presència del canceller mexicà Marcelo Ebrard:


L'acord estableix que cada part designarà 9 membres per al comitè negociador i que "s'esforçaran" a incloure-hi dones.


Confiança en aquest intent

No és ni de bon tros el primer cop que govern i oposició s'asseuen per trobar un acord per a Veneçuela. 

El 2019, després que el líder opositor Juan Guaidó es proclamés president interí del país amb el reconeixement d'una cinquantena de països, les parts van iniciar negociacions a Barbados, però van fracassar.

Ara, algunes veus confien que el procés pugui tenir èxit. Guaidó hi arriba més debilitat després que diversos països deixessin de considerar-lo president i l'oposició es fragmentés.

El president veneçolà, Nicolás Maduro, s'ha felicitat per l'acord i ha agraït la participació de Mèxic i Noruega:

 

Diversos països han reaccionat positivament a l'acord. El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha dit aquest dissabte que espera que el procés desemboqui en "unes eleccions creïbles, incloents i transparents".

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut