Girona dona d'alta quatre animals de companyia al dia al cens municipal durant el 2023

ACN Girona - L'Ajuntament de Girona ha registrat una mitjana de quatre animals de companyia al dia al cens municipal durant el 2023. Segons informa el consistori en un comunicat, les dades de la memòria del servei recullen que han donat d'alta 1.589 mascotes, una xifra molt més elevada que la d'anys anteriors, quan censaven anualment uns 500 animals. L'Ajuntament atribueix aquest augment a les campanyes informatives sobre la necessitat d'identificar i censar els animals al municipi i la compartició de dades amb la Generalitat i els Col·legis Veterinaris de Catalunya. Actualment, a la ciutat hi ha 9.674 animals registrats i això significa que el 25% de les llars de Girona té un animal de companyia.

Del nombre total d'altes de l'any passat, 829 eren gossos, 751 gats, dues fures i quatre animals d'altres espècies. Per contra, el ritme de baixes va ser menor i es va situar en els 380 animals (338 gossos i 42 gats).

Amb tot, van tancar el 2023 amb un total de 9.104 animals inscrits al cens municipal i en el que portem de 2024 la xifra ha augmentat fins als 9.674. Això, suposa més del doble que fa tres anys, quan hi havia 4.177 animals inscrits. Dels animals inscrits, 6.251 són gossos, 3.396 gats, dinou fures i vuit animals d'altres espècies. D'aquests, són titularitat de l'Ajuntament de Girona 28 gossos i 615 gats.

A més, Girona ha tramitat quinze expedients per atorgar la llicència administrativa per a la tinença i conducció de gossos potencialment perillosos durant l'any 2023. Actualment, hi ha 478 gossos censats d'aquestes races.

A partir de l'any 2022, han registrat un increment del nombre d'animals inscrits al cens municipal, dels quals una proporció important la representen els gats, que fins ara comptaven amb una proporció molt baixa. Tot i això, l'Ajuntament calcula que encara hi ha veïns que no compleixen amb l'obligació d'identificar-los i censar-los; en canvi, tots els gats del centre d'acollida i els que viuen a les colònies felines son xipats i censats i, per això, una part important de gats consten a nom de l'Ajuntament de Girona.

La regidora de Ciutat que Cuida de Girona, Gemma Martínez, remarca que l'augment de gats inscrits "denota que les persones propietàries cada vegada tenen més consciència sobre la necessitat de xipar i censar els seus gats, no només perquè sigui obligatori, sinó perquè també és l'única forma de poder recuperar-los si es perden". "Xipar i censar és un acte d'estima i de protecció, però sobretot un acte de responsabilitat. Tenim el centre municipal d'acollida ple de gats que han tingut una família, però no podem retornar-los perquè no porten xip", remarca al comunicat.

Anar al contingut