Omplir segueix sent molt car (Pixabay/Engin Akyurt)

Gasolina i llum a preu rècord per por que es prohibeixi importar petroli i gas rus

El litre de gasolina 98 ja supera els 2 euros en algunes benzineres, després d'encadenar quatre setmanes de preus rècord

RedaccióActualitzat

Continua l'escalada dels preus dels carburants i l'energia a causa de l'atac de Rússia a Ucraïna.

Des del dia que va començar, el dijous 24, el barril de petroli Brent, la referència per al preu dels carburants a Europa, ha pujat un 34%.

Aquest dilluns, la tendència continua i s'ha disparat fins a gairebé els 140 dòlars, acostant-se al màxim històric registrat el juliol del 2008, de 147,50 dòlars.

La cotització del petroli i el gas han obert sessió a l'alça a la Borsa de Madrid (EFE/Vega Alonso del Val)

Als Estats Units, el barril de referència, que és el Texas, ja ha arribat als 130,5 euros, superant els 115,68 amb què divendres passat va tancar una setmana en què es va revaloritzar un 25%.

La pujada a banda i banda de l'Atlàntic coincideix amb l'anunci de converses "molt actives" entre els Estats Units i la Unió Europea per prohibir la importació de petroli procedent de Rússia, que és l'exportador de petroli i productes derivats més gran del món.

També la importació de gas rus, fet que repercutiria en els preus de l'electricitat, que una setmana després de l'inici de la invasió a Ucraïna ha arribat al preu més alt de l'any i s'ha tornat a acostar al rècord històric.

Enmig d'aquest context s'ha sabut que aquest dimarts, 8 de març, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista tornarà a assolir el seu registre més car, 544,98 euros el megawatt/hora.

Suposa una pujada del 23,15% i supera en 102,4 euros l'anterior rècord històric, registrat aquest dilluns, de 443,54 euros el megawatt/hora.
 

Calviño alerta de la inflació

La situació de guerra a Ucraïna "canvia totalment l'escenari econòmic", ha explicat Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, que ha admès que "venen temps difícils".

En una entrevista a Televisió Espanyola també ha alertat que cal "preparar-se per a una inflació més persistent" i "important" del que es pensava, que pot suposar un "alentiment" del creixement de l'ocupació, ha afegit.

Quatre setmanes amb pujades rècord

Algunes benzineres ja cobren el litre de gasolina de 98 octans per sobre dels 2 euros, uns preus impensables fa unes setmanes i que marquen una clara tendència a l'alça.

De fet, és la quarta setmana consecutiva de preus rècord dels carburants a Espanya.

Refineria de l'estat alemany de Brandenburg (Europa Press/Patrick Pleul)

Actualment, posar 55 litres al dipòsit costa uns 23 euros més que a principis d'any, tant si es té un vehicle de benzina com un dièsel.

Segons les dades publicades dijous passat pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, a Espanya el litre de benzina supera els 1,6 euros, i el de gasoil s'acosta als 1,5 euros. Són les xifres més altes registrades mai.

A la pràctica, en algunes benzineres el litre de benzina 95 ja es paga a més d'1,8 euros i el de gasoil a més d'1,7 euros.


Les benzineres demanen abaixar l'IVA

Arran de la pujada continuada dels preus i la previsió que puguin pujar més per la invasió d'Ucraïna, les associacions que apleguen les estacions de servei han demanat al govern espanyol que l'IVA dels carburants passi del 21% al 10%, com va fer amb l'electricitat per atenuar la pujada del rebut de la llum.

Les benzineres, d'altra banda, temen que la pujada dels preus causi una caiguda del consum.

Les benzineres temen que la pujada de preus faci baixar el consum (EFE/David Arquimbau)

Nacho Rabadán, director general de la Confederació d'Empresaris d'Estacions de Servei (CEEES), ha assegurat a l'agència EFE: "Entre els nostres associats, les vendes estan entre un 15% i un 20% per sota del que seria habitual."

Des de l'Associació d'Empresaris d'Estacions de Servei de la Comunitat de Madrid, el secretari general, Víctor García, explica: "Amb els preus alts, les estacions de servei també patim, perquè baixa el consum i baixa la nostra facturació." I afegeix que "el pitjor és que el context actual no augura temps millors a curt i mitjà termini".


Més fàcil als Estats Units que a Europa

El mateix mercat ja s'està desacoblant del cru de Moscou, però el cert és que boicotejar el petroli rus és més fàcil pels Estats Units que per Europa. Washington és quasi autosuficient energèticament i només li compra a Moscou el 7% del que importa tal com explica el corresponsal de TV3 a Washington, Xesco Reverter:

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut